czwartek, 26 stycznia 2017

Marchewkowe gniazdka

Znane, lubiane i pyszne gniazdka czyli pączki wiedeńskie lub hiszpańskie, lekko urozmaicone, ponieważ dodałam z ciekawości startą marchewkę. 
Troszkę się bałam czy dodatek  marchewki nie spowoduje, ze paczki nie wyjdą  ale nic z tych rzeczy:)  
Jak widzicie wyszły i na dodatek nabrały fajnego , lekko pomarańczowego koloru :)

Składniki :

200 g mąki tortowej 
1 szklanka wody
100 g masła
4 duże jajka 
1 średniej wielkości marchewka 
olej do smażenia 

cukier puder 
sok z cytryny
1 łyżeczka startej marchewki 

papier do pieczenia


W garnku o grubym dnie zagotować wodę z masłem, zmniejszyć ogień i wsypać przesianą mąkę ze szczyptą soli, energicznie mieszać by powstało gęste ciasto odchodzące od ścianek garnka.  Garnek zestawić z ognia i pozostawić by ciasto wystygło.


Umytą i obraną ze skorki marchewkę zetrzeć na tarce na tak zwana miazgę. Mi wyszły 2 płaskie łyżki.
Do przestygniętego ciasta wbijać po jednym jajku i ucierać mikserem, dodając startą marchewkę,
odkładając 1 łyżeczkę marchewki do polewy.


Olej rozgrzać w większym garnku lub głębokiej patelni.
Papier do pieczenia pociąć na kwadraty (10 na 10 cm) i przy pomocy rękawa cukierniczego z metalową końcówką (największą) wyciskać na papierze kola.


Tak przygotowane ciasto kłaść na gorący olej, papier powinien być na gorze. 


Gdy papier zacznie odchodzić od ciasta należy go ściągnąć a gniazdka obrócić na drugą stronę.  


Usmażone gniazdka ułożyć na papierze kuchennym  by nadmiar oleju się na nim odsączył.  

Usmażone gniazdka polać lukrem . Moj jest z cukru pudru , marchewki oraz soku z cytryny. 




Smacznego :) 

6 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne, idealne na karnawał :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na karnawał w sam raz :)

      Usuń
  2. Aż nie mogę na nie patrzeć, bo tak pysznie wyglądają, a ja nie mogę ich zjeść! :D

    OdpowiedzUsuń