Znane, lubiane i pyszne gniazdka czyli pączki wiedeńskie lub hiszpańskie, lekko urozmaicone, ponieważ dodałam z ciekawości startą marchewkę.
Troszkę się bałam czy dodatek marchewki nie spowoduje, ze paczki nie wyjdą ale nic z tych rzeczy:)
Jak widzicie wyszły i na dodatek nabrały fajnego , lekko pomarańczowego koloru :)
Składniki :
200 g mąki tortowej
1 szklanka wody
100 g masła
4 duże jajka
1 średniej wielkości marchewka
olej do smażenia
cukier puder
sok z cytryny
1 łyżeczka startej marchewki
papier do pieczenia
W garnku o grubym dnie zagotować wodę z masłem, zmniejszyć ogień i wsypać przesianą mąkę ze szczyptą soli, energicznie mieszać by powstało gęste ciasto odchodzące od ścianek garnka. Garnek zestawić z ognia i pozostawić by ciasto wystygło.
Umytą i obraną ze skorki marchewkę zetrzeć na tarce na tak zwana miazgę. Mi wyszły 2 płaskie łyżki.
Do przestygniętego ciasta wbijać po jednym jajku i ucierać mikserem, dodając startą marchewkę,
odkładając 1 łyżeczkę marchewki do polewy.
Olej rozgrzać w większym garnku lub głębokiej patelni.
Papier do pieczenia pociąć na kwadraty (10 na 10 cm) i przy pomocy rękawa cukierniczego z metalową końcówką (największą) wyciskać na papierze kola.
Tak przygotowane ciasto kłaść na gorący olej, papier powinien być na gorze.
Gdy papier zacznie odchodzić od ciasta należy go ściągnąć a gniazdka obrócić na drugą stronę.
Usmażone gniazdka ułożyć na papierze kuchennym by nadmiar oleju się na nim odsączył.
Usmażone gniazdka polać lukrem . Moj jest z cukru pudru , marchewki oraz soku z cytryny.
Smacznego :)
Bardzo ładne 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo apetyczne, idealne na karnawał :)
OdpowiedzUsuńNa karnawał w sam raz :)
UsuńAż nie mogę na nie patrzeć, bo tak pysznie wyglądają, a ja nie mogę ich zjeść! :D
OdpowiedzUsuń:)
Usuńbardzo fajna propozycja
OdpowiedzUsuń