Nie wiem dlaczego. ale w Londynie nie można kupić świeżego (lub nawet mniej świeżego, ale zawsze) korzenia chrzanu, przynajmniej ja nigdy nie widziałam...A chrzan, jak wiadomo , to idealny dodatek do buraczków, wędlin czy niektórych potraw.
Ja mój świeży, solidny kawałek chrzanu z Polski starłam na tarce więc popłakałam się przy tym, że ho, ho, ale może to i dobrze, bo jakiś wirus mnie przyatakował kilka dni temu, wiec może mocny i intensywny zapach chrzanu go przegoni ? :)
Składniki :
1 duży korzeń chrzanu
150 ml przegotowanej, gorącej wody
2 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
sok z jednej cytryny
1 łyżka octu
Chrzan obrać ze skóry, przekroić na pół i włożyć do miski z wodą, niech sobie poleży w tej wodzie około 20 minut. Potem czyste, suche kawałki korzenia chrzanu zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.
Ostrzegam, będzie to duże wyzwanie :) !
Do startego chrzanu dodać gorącą wodę, wymieszać, następnie dodawać pozostałe składniki, czyli sol, cukier oraz sok z cytryny i ocet. Wszystko razem dobrze wymieszać.
Oczywiście, ilość soli, cukru, soku z cytryny można sobie, według własnych upodobań, zwiększyć.
Tak przygotowany chrzan przekładamy do umytego, wyparzonego słoiczka, i przechowujemy w lodówce. Taki domowy chrzan jest idealny do ćwikły, czyli buraczków z chrzanem, a także jako dodatek do wędlin, jajek, ale wtedy warto go przed podaniem wymieszać z niewielka ilością śmietany.
Tak przygotowany chrzan przekładamy do umytego, wyparzonego słoiczka, i przechowujemy w lodówce. Taki domowy chrzan jest idealny do ćwikły, czyli buraczków z chrzanem, a także jako dodatek do wędlin, jajek, ale wtedy warto go przed podaniem wymieszać z niewielka ilością śmietany.
Super, domowy chrzan na pewno będzie pysznie smakować na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie, chrzan na Wielkanocnym stole musi być, bo to tez dzięki niemu Wielkanoc na swój zapach rowniez :)
OdpowiedzUsuńNigdy sama chrzanu nie tarlam i nawet nie znam takiego prawdziwego smaku Weszlas mi na ambicje i koniecznie musze zrobić Pozdrowionka
OdpowiedzUsuńJa już 2 razy robiłam, bardzo lubię chrzan w takiej postaci właśnie, domowy jest najlepszy :)
UsuńOooo ! Dziękuję za ten przepis. Kocham takie przepisy podstawowe, idealnie przydają się przed świętami ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi milo :)
Usuń