środa, 2 listopada 2016

Złociste naleśniki dyniowe


Moje dzieci bardzo lubią naleśniki, starszy z dżemem albo Nutella, a młodszy takie bez niczego, i najlepiej żeby były lekko chrupiące :)
W okresie jesiennym naleśniki z pure z dyni robię kilkakrotnie, zawsze na oko, ale tym razem skrzętnie sobie wszystko zapisałam i oto przepis :)


Składniki :

300 ml pure z dyni (pieczonej  w kawałkach)
3 jajka
500 ml mleka
100 ml wody
2 łyżki maki pszennej
3 łyżki maki kukurydzianej
szczypta mielonej  kurkumy 
sol do smaku 

Do miski przełożyć pure z dyni, dodać mleko, wodę oraz jajka, rozmieszać lub zmiksować

.

Potem dodać mąki, kurkumę i sol. Kurkuma nie tylko wzbogaci kolor naleśników, szczególnie jeśli nasza dynia nie jest z tych o bardzo pomarańczowym wnętrzu, ale rowniez podkreśli ich smak :).

Ciasto lekko zamieszać i ewentualnie dodać więcej mąki pszennej. Może się tez zdarzyć, że ciasto gdy dłużej postoi, zrobi się gęstsze, wtedy trzeba dolać trochę wody lub mleka.
Jeśli ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, można je wlewać chochelką na dobrze rozgrzaną patelnię.
Naleśniki smażymy z dwóch stron na złocisty kolor, moje zazwyczaj maja dookoła bardzo cieniutką i chrupiącą skórkę, żeby zachęcić młodszego :).


Usmażone naleśniki podajemy w ulubiony sposób. 

Smacznego :) 

4 komentarze:

  1. Jakie cudowne! Na pewno spróbuję w domu, na dodatek mam dynię!
    Zapraszam na zupę dyniową curry! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/02/zupa-curry-z-krewetkami-i-dynia/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo ciekawy sposób na naleśniki. Takich jeszcze nie jadłam :))

    OdpowiedzUsuń