Ziemniak, król kuchni wschodnich, przybył na ziemie polskie i wielkiego księstwa litewskiego dopiero w dziewiętnastym wieku. Przed tym czasem, w kuchni polskiej i kresowej królowały krupy, czyli kasze oraz chleb.
Podobno ta potrawa jest skutkiem przekonywania ludzi do ziemniaków ;) i najczęściej jadało się ja i nadal jada na Białorusi .
Potrawa smakuje tak jak sobie wyobrażałam, pożywna i smaczna a na dodatek tania.
Idealna na chłodniejsze dni.
Ja wykorzystałam ziemniaki , które zostały mi z obiadu, z dnia poprzedniego, ale można oczywiscie sobie ugotować specjalnie do tej potrawy.
Według mnie najlepiej smakuje z podsmażoną cebulką i boczkiem :)
Polecam i smacznego :)
Składniki :
2 woreczki kaszy jęczmiennej perłowej
400 g ugotowanych ziemniaków
500 ml mleka
sól i pieprz do smaku
1 cebula
1 opakowanie pokrojonego na male kawałeczki boczku
Kasze gotujemy w lekko osolonej wodzie. Możemy trochę skrócić czas gotowania, bo i tak przez około 40 minut będzie jeszcze siedziała w piekarniku.
Dobrze ugniecione ziemniaki zalewamy ciepłym mlekiem, miksujemy albo dokładnie mieszamy by powstała luźna masa.
Do masy mleczno - ziemniaczanej dodajemy ugotowana kaszę. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wlewamy kaszę z ziemniakami i mlekiem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut. w 180 C.
Gdy kasza siedzi sobie w piekarniku, na patelni podsmażamy boczek, potem dodajemy pokrojoną cebulę, zrumieniamy.
Boczek z cebulą nakładamy na upieczoną kaszę.
Zjadamy ze smakiem, najlepiej na ciepło :)
Bardzo ciekawa potrawa, prosta ale jak na moj gust chyba smaczna.Skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńIwona
Zapewniam,że jest smaczna. Pozdrawiam i życzę smacznego :)
UsuńBardzo smaczna kasza, robiłam już dwa razy, tak nam zasmakowała, za drugim razem dodałam boczek z cebulka przed zapieczeniem, pycha, dziękuje za podzielenie się przepisem, fajny blog :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje za skorzystanie z przepisu i komentarz :) Nam rowniez tak przyrzadzona kasza bardzo smakuje , pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń