Jesienne, pyszne, wilgotne ciasto czekoladowo - dyniowe :)
W części dyniowej dynia jest wyczuwalna, i smakuje trochę jak "pumpkin pie" :)
Polecam to ciasto na jesienne dni :)
Na ciasto podstawowe
1 kostka masła (200 g)
1 szklanka cukru
5 jajek
1 opakowanie cukru waniliowego
Na ciasto dyniowe:
1 szklanka puree z dyni (dynia pieczona w kawałkach i zmiksowana)
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka przyprawy do piernika
Na ciasto czekoladowe :
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki kakao
kilka łyżek mleka
Piekarnik nagrzać do 170 c.
Najpierw przygotowujemy ciasto podstawowe :
Masło uciekamy z cukrami na gładką, pulchna masę. Do masy wbijamy po jednym jajku, w dalszym ciągu ubijamy.
Tak przygotowana masę dzielimy na dwie , równe części.
Ciasto dyniowe :
Do jednej części masy dodajemy puree z dyni, mąkę, sól, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika, Miksujemy.
Ciasto czekoladowe :
Do drugiej części masy dodajemy mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia. Dolewamy tyle mleka by konsystencja była mniej więcej taka jaka ma ciasto dyniowe.
Blaszkę na babki, smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną bądź bułką tartą.
Do blaszki wlewamy na zmianę ciasto dyniowe i ciasto czekoladowe.
Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piecyka i pieczemy przez około 50 - 60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
Przestudzone ciasto polewamy swoja ulubiona polewa , najlepiej czekoladową, bo dynia i czekolada to świetny duet :)
Jesiennego smacznego :)
Pysznie wygląda, do kawki idealne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam do wypróbowania, do kawki idealne :)
Usuń