niedziela, 30 października 2016

Ciasto czekoladowe z dynią



Jesienne, pyszne, wilgotne ciasto czekoladowo - dyniowe :)
W części dyniowej dynia jest wyczuwalna, i smakuje trochę jak "pumpkin pie" :)
Polecam to ciasto na jesienne dni :) 


Składniki :

Na ciasto podstawowe

1 kostka masła (200 g)
1 szklanka cukru
5 jajek
1 opakowanie cukru waniliowego 

Na ciasto dyniowe:

1 szklanka puree z dyni (dynia pieczona w kawałkach i zmiksowana)
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka przyprawy do piernika

Na ciasto czekoladowe :

1 szklanka mąki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki kakao
kilka łyżek mleka 

Piekarnik nagrzać do 170 c.

Najpierw przygotowujemy ciasto podstawowe :

Masło  uciekamy z cukrami na gładką, pulchna masę. Do  masy wbijamy po jednym jajku, w dalszym ciągu ubijamy.
Tak przygotowana masę dzielimy na dwie , równe części.

Ciasto dyniowe :

Do jednej części masy dodajemy puree z dyni, mąkę, sól, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika, Miksujemy.


Ciasto czekoladowe :

Do drugiej części masy dodajemy mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia. Dolewamy tyle mleka by konsystencja była mniej więcej  taka jaka ma ciasto dyniowe.



Blaszkę na babki, smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną bądź bułką tartą.

Do blaszki wlewamy na zmianę ciasto dyniowe i ciasto czekoladowe.



Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piecyka i pieczemy przez około 50 - 60 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.


Przestudzone ciasto polewamy swoja ulubiona polewa , najlepiej czekoladową, bo dynia i czekolada to świetny duet :)



Jesiennego smacznego :)

2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda, do kawki idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam do wypróbowania, do kawki idealne :)

      Usuń