środa, 2 listopada 2016

Kasza po witebsku




Ziemniak, król kuchni wschodnich,  przybył na ziemie polskie i wielkiego księstwa litewskiego dopiero w dziewiętnastym wieku. Przed tym czasem, w kuchni polskiej i kresowej królowały  krupy, czyli kasze oraz chleb.
Podobno ta potrawa jest skutkiem przekonywania ludzi do ziemniaków ;) i najczęściej jadało się ja i nadal jada na Białorusi  .
Potrawa smakuje tak jak sobie wyobrażałam, pożywna i smaczna a na dodatek tania.
Idealna na chłodniejsze dni.
Ja wykorzystałam ziemniaki , które zostały mi z obiadu, z dnia poprzedniego, ale można oczywiscie sobie ugotować specjalnie do tej potrawy. 
Według mnie najlepiej smakuje z podsmażoną cebulką i boczkiem :) 
Polecam i smacznego :) 

Składniki :

2 woreczki  kaszy jęczmiennej perłowej
400 g ugotowanych ziemniaków
500 ml mleka
sól i pieprz do smaku

1 cebula
1 opakowanie pokrojonego na male kawałeczki boczku

Kasze gotujemy w lekko osolonej wodzie. Możemy trochę skrócić czas gotowania, bo i tak przez około 40 minut będzie jeszcze siedziała w piekarniku.

Dobrze ugniecione ziemniaki zalewamy ciepłym mlekiem, miksujemy albo dokładnie mieszamy by powstała luźna masa.


Do masy mleczno - ziemniaczanej dodajemy ugotowana kaszę. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.


Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wlewamy kaszę z ziemniakami i mlekiem.



Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut. w 180 C.


Gdy kasza siedzi sobie w piekarniku, na patelni podsmażamy boczek, potem dodajemy pokrojoną cebulę, zrumieniamy.
Boczek z cebulą nakładamy na upieczoną kaszę.


Zjadamy ze smakiem, najlepiej na ciepło :)

4 komentarze:

  1. Anonimowy3/11/16

    Bardzo ciekawa potrawa, prosta ale jak na moj gust chyba smaczna.Skorzystam z przepisu :)
    Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam,że jest smaczna. Pozdrawiam i życzę smacznego :)

      Usuń
  2. Bardzo smaczna kasza, robiłam już dwa razy, tak nam zasmakowała, za drugim razem dodałam boczek z cebulka przed zapieczeniem, pycha, dziękuje za podzielenie się przepisem, fajny blog :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziekuje za skorzystanie z przepisu i komentarz :) Nam rowniez tak przyrzadzona kasza bardzo smakuje , pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń