"Czerwone skórki"- tak kilka lat temu nazwało mięso z kurczaka moje dziecko, no i tak też zostało :)
A udka, oprócz tego, ze są czerwone.są również bardzo smaczne:)
Ja do majonezu i ketchupu dodałam jeszcze chrzan i pastę imbirowo - czosnkową, lekko cytrynową, więc udka z czerwonych zrobiły się pomarańczowe a ich smak lekko się rowniez zaostrzył.
Polecam :)
5 udek z kurczaka
100 ml ketchupu
100 ml majonezu ( u mnie kielecki )
1 łyżka chrzanu ze słoiczka
1 łyżka pasty imbirowo - czosnkowej ( jeśli takiej nie posiadamy, możemy korzeń imbiru oraz czosnek przecisnąć przez praskę do czosnku )
bułka tarta do posypania
Udka oczyścić, włożyć do garnka z posoloną wodą. Pozostawić na około 30 minut.
Do ketchupu dodać chrzan ze słoiczka oraz pastę imbirowo - czosnkową. Dobrze wymieszać i przetrzeć przez sitko o drobniutkich oczkach.
Do ketchupu dodać majonez, wymieszać.
Udka wyciągnąć z wody, przepłukać raz jeszcze , wytrzeć papierowym ręcznikiem.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć udka i polać je sosem majonezowo - ketchupowym.
Wszystko posypać bułką tartą.
Tak przygotowane mięso wstawić do piekarnika i piec przez około 1 godzinę w 170 C.
Podczas pieczenia wytworzy się sporo sosu, którym można polać kaszę, ryż czy nawet ziemniaki.
Smacznego :)
Ale aromatyczne muszą być te udka, podobają mi się :))
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze, ze miesiwo przypadlo do gustu ;)
Usuń