niedziela, 6 listopada 2016

Babka twarogowa po huculsku



Dzisiaj zapraszam wszystkich czytelników Mojego bloga w góry , na babkę po huculsku :)
Gdy tylko zobaczyłam przepis na stronie Kresy.pl, wiedzialam, ze muszę tę "babkę" zrobić :) 
No i zrobiłam. 
Potrawa jest mocno serowa i wydaje mi się, ze najlepiej smakuje na słodko, następnym razem całość posypie cukrem , a potem dopiero wstawię do piecyka.
Polecam babkę po huculsku na  podwieczorek lub deser, taki troszkę inny, ale smaczny :)

Składniki:

500 g twarogu (może być tłusty, półtłusty lub chudy ) 
2 jajka
1/2 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki śmietany (18 %) lub 1 szklanka słodkiej śmietanki 
1/2 szklanki mleka
sól
cukier 

Ser rozdrobnić w misce, dodać jajka, make i sól .



Wszystko wymieszać, by składniki się połączyły. Dłonią, oprószoną w mące, formować z masy kulki wielkości troszkę większej niż orzech włoski.  


W garnku zagotować lekko osoloną wodę i wrzucać kulki serowe na wrzątek. 
Gdy wypłyną na powierzchnie, wyciągać łyżką cedzakową i układać w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym masłem.  


Kulki, ułożone w naczyniu polać śmietaną wymieszaną z mlekiem. Naczynie wstawić do piecyka i zapiekać w 180 przez około 30 minut. 


Podawać ciepłą, samą, bez żadnych dodatków, lub  posypaną cukrem  .
Cukier można tez nasypać obok i maczać w nim serowe kuli :) 


Serowego smacznego :) 

2 komentarze:

  1. Kocham takie dania! Trafiony w dziesiątkę dla mnie i mojej rodziny na obiad. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/06/kasza-jaglana-z-mango-jarmuzem-i-tofu-w-sosie-orzechowym/

    OdpowiedzUsuń