czwartek, 10 listopada 2016

Watruszki mięsne




Watruszki znane są pod postacią pysznych, drożdżowych bułeczek z serem, natomiast watruszki mięsne to smaczne kotleciki z cebulą i żółtym serem. 
Przepis znalazłam na stronie Kresy24pl
Przepis jest prosty a kotleciki bardzo smaczne i soczyste. trzeba je tylko dobrze doprawić solą i pieprzem. 
Polecam do obiadu lub na jakieś spotkanie ze znajomymi czy nawet na Święta :)  

Składniki :

850 g mięsa mielonego, wieprzowego
1.5 szklanki namoczonej w mleku lub wodzie, odciśniętej bułki
2 cebule
200 g żółtego sera
sól 
pieprz
szczypiorek do dekoracji 

Jedną cebulę drobniutko posiekać lub zetrzeć na tarce. Mięso połączyć z bułką oraz cebulą. by powstała jednolita masa. Dobrze doprawic sola i pieprzem.

Ser żółty zetrzeć na tarce, druga cebulę rowniez drobniutko posiekać lub zetrzeć na tarce.

Z masy mięsnej formujemy kulki, możemy je umieścić w formie na muffinki  lub tez na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kulce robimy wgłębienie. Nadkładamy łyżeczką cebulę ( u mnie starta ).


Na cebulę nakładamy starty, żółty ser. 




Blaszki z kotlecikami wstawiamy do piecyka i pieczemy przez około 40 minut w 180 C.



Smacznego :) 

7 komentarzy:

  1. Super pomysł żeby je czymś nadziać))

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny, to nie moj pomysl ale zgadzam sie z Wami ,proste i zarazem ciekawe no i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm... smakowicie wyglądają te kotleciki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajna alternatywa dla mielonego miesa! Warte wypróbowania i zaskoczenia choc troche domowników!

    OdpowiedzUsuń