sobota, 22 października 2016

Zapiekanka z ryżem, brzoskwinią i jabłkami, lekko kokosowa



Zdrowy i smaczny deser dla każdego :) 

Składniki :

1 - 1. 1/2 szklanki ryżu
1 puszka brzoskwiń w syropie (411 g razem z puszka :) ) 
1 puszka mleka kokosowego ( 400 ml )
2 duże, winne jabłka
cukier (ilość według uznania ) 

Ryż ugotować w proporcjach pół na pół ,woda i mleko.
Część ugotowanego ryżu wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na ryżu układać cząstki brzoskwiń ( jedna większą zostawić do końcowego dekorowania} , potem kolejną porcja ryżu , wszystko polać mlekiem kokosowym,na wierzchu ułożyć, starte na grubych oczkach, jabłka oraz pokrojoną w małe cząsteczki resztkę brzoskwini .Wszystko posypać cukrem (ilość według uznania ) i wstawić naczynie do nagrzanego do 180 C piecyka.


Zapiekać do czasu aż ryż wchłonie mleczko kokosowe a wierzch się lekko zrumieni.



Taki deserek ryżowy najlepszy na ciepło :) 

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię takie dania. Idealne na lekką kolację. :) Zapraszam na kluski dyniowe! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/

    OdpowiedzUsuń