Dobrze jest czasami wypożyczyć sobie książkę kulinarną, chociażby dla jednego tylko przepisu czy pomysłu :).
W książce "Kuchnia bez pszenicy" W. Davisa znalazłam taki oto fajny przepis na domowe, zdrowe krakersy.
Składniki :
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka ziarenek sezamu
1 łyżka cebuli w proszku lub 1 mała cebula
1 szklanka startego żółtego sera
1 jajko
2-3 łyżki oliwy z oliwek (lub innej, na przykład oleju kokosowego, oleju rzepakowego, itp )
3-4 łyżki wody
ulubione przyprawy
sól do smaku
Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
W misce wymieszać siemię lniane, sezam, ser, cebulę w proszku ( jeśli mamy całą cebulę, zcieramy ja na tarce, na najmniejszych oczkach ).
W małej miseczce roztrzepujemy jajko, oliwę i wodę, wlewamy do miski z siemieniem lnianym i sezamem, dokładnie mieszamy.
Do zrobienia tych krakersów będziemy potrzebować dwóch blaszek, każdą wyścielamy papierem do pieczenia, kładziemy po połowie przygotowanego ciasta, nakrywamy drugim arkuszem papieru i rozwałkowujemy na około 3 mm. Wierzch możemy posypać sola lub przyprawami. Jeśli mamy słony ser, to z soli możemy zrezygnować.
Blaszki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut.
Po tym czasie wyciągamy z piekarnika, ciasto delikatnie przekładamy na stolnice lub blat .
Nożem kroimy ciasto na mniejsze kawałki, i układamy ponownie na blaszce, wstawiamy do piekarnika i zapiekamy na złocisty kolor przez około 10 min.
Takie krakersy to zdrowa, chrupiącą przekąska dla każdego.
Świetnie się przechowują, najlepiej w szklanym, szczelnie zamkniętym naczyniu.
Życzę zdrowego smacznego :) !
wygląda pysznie zapraszam do mnie!
OdpowiedzUsuńhttp://classy-chef.blogspot.com
Dziękuję :)
Usuń