piątek, 21 października 2016

Kluski z kaszy manny i sera


Pierwszy raz robiłam kluseczki z kaszą manną i serem, i muszę przyznać , ze są bardzo dobre :) 
Kluseczki, nawet gdy wystygną, wciąż są mięciutkie i pulchne. 
Dobrze smakują na słono oraz na słodko.
Polecam :) 

Składniki :

1/2 szklanki kaszy manny
5 - 6  łyżek mleka
1 kostka tłustego twarogu 
2 jajka
3 łyżki masła ( temperatura pokojowa ) 
2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
2 łyżki mąki pszennej (lub więcej )
sól

bułka tarta
masło 

Do miski wsypać kasze, zalać mlekiem, wymieszać  i pozostawić by kaszka napęczniała. 

Gdy kasza napęcznieje zmiksować  ją razem z twarogiem  w malakserze lub blenderem (można tez przepuścić przez maszynkę ).

Białka oddzielić od żółtek. 
Masło zmiksować na pulchną masę, dodawać żółtka, śmietanę lub jogurt, sól i kaszę z serem, 
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą oraz przesiana mąką


W większym garnku zagotować osoloną delikatnie wodę, łyżką, zanurzoną najpierw we wrzątku, nabierać do polowy ciasto i wkładać kluseczki  do gotującej się wody. 
Gotować 3-4 minuty. 

Wybierać łyżką cedzakową, przelać zimna wodą i polać stopionym masełkiem. 




Na patelni zrumienić bułkę tartą, dodać masło, stopić masło i wymieszać.
Kluski można posypać cukrem i polać masłem z bułką, lub bez cukru :)



Smacznego :) 

2 komentarze:

  1. Kocham wszelkie rodzaje kluseczków, a te prezentują się niesamowicie! :) Zapraszam na swój blog kulinarny! :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Z ogromną przyjemnością do Ciebie zajrzę :)

      Usuń