wtorek, 11 października 2016

Czekoladowe brownie z bakłażanem



Jeśli masz w lodówce bakłażany, które kiedyś zakupiłaś/eś  ale o nich zapomniałaś/eś.... lub cześć już wykorzystałaś/eś a dwa ci pozostały, to nie zastanawiaj się tylko upiecz to pyszne brownie bo naprawdę warto :) !  
Brownie jest wilgotne, czekoladowe i pyszne. Bakłażan nie jest  wyczuwalny, najlepiej jeśli będą to młodziutkie bakłażany, bez większych nasionek...moje były już trochę przeleżane ale to absolutnie nie przeszkodziło temu pysznemu brownie w niczym :) 
Bardzo polecam. Pysznie i zdrowo :) 
Przepis pochodzi z z tego bloga :) 

Składniki :

2 duże bakłażany
3 jajka
1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g ) 
1 tabliczka czekolady gorzkiej ( 100 g ) 
2 łyżki miodu 
2 łyżki kakao
1/3 szklanki posiekanych migdałów
2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli  
posypka, cukier puder lub bita śmietana do dekoracji 




Bakłażany myjemy, odcinamy twarda końcówki, i wkładamy do garnka z woda. Gotujemy do miękkości około 10 - 15 minut. Ugotowane bakłażany obieramy ze skorki i kroimy w kostkę. Miksujemy na jednolita masę.



Czekoladę łamiemy na male  kawałki, umieszczamy w rondelku  razem z miodem, rondelek umieszczamy w garnku w którym gotowały się bakłażany, czekolada powinna się rozpuścić.
Rozpuszczona czekoladę oraz kakao dodajemy do zmiksowanych bakłażanów. Miksujemy raz jeszcze.


W mniejszej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli , aromat pomarańczowy i dodajemy do masy bakłażanowo - czekoladowej.  Jeszcze raz wszystko miksujemy. Na końcu dodajemy migdały, mieszamy.


Masę wlewamy do silikonowej foremki w wkładamy do nagrzanego do 180 C piecyka. Pieczemy nasze ciasto około 40 minut.


Upieczone ciasto podajemy z bita śmietaną lub posypane cukrem pudrem lub samo. W każdej wersji pyszne :) !



























2 komentarze: