niedziela, 15 listopada 2015

Kruche rogaliki dyniowe z powidłami śliwkowymi


Bardzo proste w wykonaniu, bez dodatku jajek oraz cukru, pyszne , kruche rogaliki  :)
Do ciasta dodałam   puree z dyni , żeby były bardziej jesienne ;)
Polecam :)

Składniki :

3 szklanki maki
1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
1/2 szklanki puree z dyni
3/4 kostki masła lub margaryny Kasi 

Do przesianej mąki pszennej dodać puree z dyni oraz śmietanę. 


Do tych składników  dodać posiekane masło albo  margarynę ( ja użyłam margaryny Kasia ) i zagnieść z nich ciasto. Ciasto  uformować w kulę, przykryć folia spożywczą   i wstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki.   

Po tym czasie, ciasto podzielić na 4 - 5 części ( w zależności od tego jakie duże rogaliki chcemy upiec, Mniejsze rogaliki szybciej i lepiej się wypieką ). Kazda cześć ciasta rozwałkować, podzielić na trójkąty. 



Kazdy trójkąt posmarować powidłami śliwkowymi i zawinąć. Rogaliki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. 

Piekarnik nagrzać do 170 C. Blaszkę wstawić do piecyka i piec w tem. 170 C przez około 20-25 minut. 


Upieczone można  posypać cukrem pudrem albo polać lukrem jednak takie  bez żadnych dodatków smakują równie dobrze :) .
Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz