piątek, 1 maja 2015

Spanish flan czyli słodki, hiszpański deser.


Zapraszam na pyszny, hiszpański deser. Z dużą ilością owoców (ja użyłam mrożonych, które się rozmroziły, rzecz jasna ) smakuje doskonale ponieważ sam w sobie jest bardzo, bardzo, bardzo słodki :).
Taki deser można spożywać na ciepło ale nam bardzo smakował dobrze schłodzony :)

Składniki : 

4 jajka
1 puszka słodkiego mleka kandyzowanego (350 g )
1 szklanka mleka
szczypta soli
pół łyżeczki ekstraktu wanilii
Mieszanka owocowa   Hortex

Karmel :
8 łyżek cukru

6 foremek do zapiekania deserów (ramekin )


Mleko kandyzowane wlać do szklanej miski, dodać mleko zwykłe, sól, ekstrakt wanilii , wymieszać, potem dodać jajka. Zwykłą trzepaczką do ubijania wymieszać jajka z mlekiem by powstała gładka konsystencja. Odstawić,

Ramekiny ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 C.

Do  rondla z grubym dnem wsypać cukier i roztopić go na średnim ogniu, uważając by się nie przypalił. Smażyć tak długo by powstał złoto - brązowy karmel .



Gotowy karmel wlać partiami do ramekinów, szybko zastygnie ale się tym  nie przejmujemy :)


Na karmel wylać masę mleczno - jajeczną, ale najpierw jeszcze raz delikatnie wymieszać .
Do naczynia w którym stoją gotowe do boju ramekiny, wlać delikatnie gorącą wodę, mniej więcej do połowy wysokości foremek. Naczynie wstawić do piekarnika i zapiekać nasze desery około 20 - 30 minut .
Gotowe wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. Niektórzy pałaszują je zaraz po wyciągnięciu z piekarnika a inni wolą takie schłodzone, nawet w lodówce.
Aby flany wyciągnąć z ramekinow, należy  dookoła ścianek naczynek  ostrożnie podważyć je nożem, a potem przełożyć na talerzyki. Podczas pieczenia z karmelu utworzy się pyszny, bardzo słodki karmelowy sos.


Taki bardzo słodki ale pyszny deser doskonale smakuje z dużą ilością owoców.
Smacznego :)



2 komentarze: