sobota, 2 maja 2015

CHANFANA DE BORREGO



Chanfana de Borrego ( gulasz z jagnięcy ), jest jednym  z najbardziej znanych  dan w tradycyjnej kuchni portugalskiej. Połączenie jagnięciny z aromatycznymi składnikami, takimi jak bekon, mięta, czosnek i piri-piri i marynowanej w czerwonym winie, daje nam przepyszny gulasz, który bardzo polecam :)

Składniki :

mięso jagnięce (udziec, karkówka -1 kg )
5 ząbków czosnku
3 listki laurowe
pół łyżeczki sosu piri piri
1 łyżeczka słodkiej papryki
garść posiekanej , świeżej mięty
garść posiekanej natki pietruszki
1,5  szklanki czerwonego, wytrawnego wina
20 dkg wędzonego boczku
1 duża cebula
1 łyżka soli
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki tymianku cytrynowego
1 opakowanie Mieszanki Meksykańskiej HORTEX
olej lub oliwa do smażenia

W szklanej misce umieścić pokrojone, oczyszczone mięso, dodać listki laurowe, ząbki czosnku, paprykę, sol, sos piri piri, posiekaną natkę pietruszki oraz posiekaną miętę. Wszystko zalać winem, miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 7 - 8 godzin.

Po tym czasie mięso z przyprawami przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać tymianek i rozmaryn.
Piekarnik nagrzać do 180 C.

Boczek pokroić w kostkę, i zesmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek. Zrumieniony boczek dodać do mięsa z przyprawami. Na tej samej patelni, na której był smażony boczek, zrumienić pokrojoną w piórka cebulę i również dodać do mięsiwa.  Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika.  Mięso powinno się piec przez około 2, 5 godziny.



Na większej  patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i wrzucić warzywa  Mieszanka Meksykanka Hortex. Smażyć bez przykrycia około 10 minut, pod koniec smażenia doprawić do smaku solą, pieprzem oraz suszoną, ostrą papryką.

Gulasz z jagnięciny podawać z warzywami Mieszanka Meksykańska Hortex oraz pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz