Przepis na ten pyszny suflet pochodzi z czekoladowej książki Gü :)
Myślę, że ogromną zaletą tego przepisu jest dodatek mąki kukurydzianej, dzięki której suflet nie opada zbyt szybko, ma zwartą konsystencję i jest pyszny.
Suflet, na zimno smakuje jak czekoladowy, smaczny pudding. Jest doskonały nawet na drugi dzień.
Polecam:)
Składniki:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
250 g ciemnej czekolady (70 % kakao) połamanej na kawałki
25 g niesolonego masła
300 ml mleka
2 łyżki mąki kukurydzianej
3 żółtka
5 białek
100 g drobnego cukru do wypieków
300 ml mleka
2 łyżki mąki kukurydzianej
3 żółtka
5 białek
100 g drobnego cukru do wypieków
1. Piekarnik nagrzać do 190 C. 50 g czekolady zetrzeć na tarce, na malutkich oczkach. Foremki ( kokilki) na suflet wysmarować masłem, następnie obsypać we
wnątrz startą czekoladą. W razie konieczności energicznie potrząść foremkami by czekolada równomiernie pokrywała ścianki.
2. 4 łyżki mleka wymieszać w rondelku o grubym dnie z mąką kukurydzianą, potem dodać resztę mleka i zagotować na małym ogniu by powstała gęstsza, gładka mikstura. Do budyniu kukurydzianego dodać połamaną czekoladę i podgrzewać do momentu aż czekolada sie roztopi. Wszystko wymieszać by powstała gładka masa, potem zestawić z ognia na ok 5 min. i następnie dodać żółtka, dokładnie wymieszać.
3. W misce ubić białka dosypując partiami cukier. Gdy powstanie sztywna piana delikatnie przełożyć ją do masy czekoladowej i wymieszać razem metalową łyżką. Każdą foremkę na suflet napełnić masą do 3/4 wysokości, przetrzeć ściereczką ewentualne zabrudzenia z zewnętrznej strony foremek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 8-12 min. Z podanej ilości składników powinno wyjść 5-6 smacznych sufletów. Smacznego :)
Piękny ci wyszedł:) Ja zabieram się już jakiś czas za suflet, ale ciągle to oddalam;) Pozdrawiam i zapraszam do siebie: http://offcarobi.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńJa co prawda częściej robię wytrawne suflety, ale takimi na słodko też nie pogardzę :) A Twój wyszedł idealny !
OdpowiedzUsuńDziekuje dziewczyny i pozdrawiam :) No i zachecam do zrobienia , bo jest pyszny :)
OdpowiedzUsuń