Tam, tam !
Przedstawiam Wam fantastyczną, anglojęzyczną książkę, jaką miałam okazję wygrać w pewnym sympatycznym konkursie kulinarnym :) Moja bezowo- lodowa roladka spisała się na medal i dzięki niej wygrałam tę oto fantastyczną księgę z przepysznymi, czekoladowymi przepisami :)
Można przeczytać między innymi o tym, jak prawidłowo roztopić czekoladę, w jaki sposób zrobić idealny karmel czy bezy.
Ogromną zaletą tej książki są piękne zdjęcia. Proste, utrzymane w ciemnej, czekoladowej tonacji ale działające na wyobraźnię w taki sposób, że patrząc na nie, chce się po prostu te sfotografowane, czekoladowe smakołyki zjeść...!
Książka podzielona jest na działy, i tak na przykład w pierwszej części " for CHOCOLATEY BASIC " znajdziemy przepis na kruche czekoladowe ciasto:) W części "for BREAKFAST AND BRUNCH" znajdziemy między innymi ciekawy przepis na hiszpańskie churros,czyli malutkie, podłużne pączki, bez dodatku dżemu ale za to z czekoladowym sosem :)
Każdy dział tej książki zawiera wspaniałe, czekoladowe przepisy. Większość z nich to przepisy na desery, ciasta, słodkości....
....jednak, jak się okazuje, czekolada może być również doskonałym dodatkiem do dań mięsnych:) ...Bardzo zaciekawił mnie przepis na pieczonego kurczaka w czekoladowej panierce, czy tosty z boczkiem i czekoladowym dżemem...
...albo królik ....
...czy też kaczka...
....albo gulasz...
Książka jest pięknie wydana, a przemawiające do wyobraźni zdjęcia sprawiły, że stała się ulubioną książką mojego młodszego dziecka:). Uwielbia oglądać zdjęcia a jego ulubionym jest właśnie to:)
Mam nadzieję, że zainteresowałam Was choć troszeczkę tą książką, i narobiłam Wam smaczka na czekoladę :D
Książka wspaniale się prezentuje. Masz ogromne poczucie humoru:) Znajomy.
OdpowiedzUsuńOj dziękuję, tylko nie mam pojęcia komu...:)
OdpowiedzUsuń