niedziela, 8 września 2013

Suflet czekoladowy



Przepis na ten pyszny suflet pochodzi z czekoladowej książki   Gü :)
Myślę, że ogromną zaletą tego przepisu jest dodatek mąki kukurydzianej, dzięki której suflet nie opada zbyt szybko, ma zwartą konsystencję i jest pyszny.
 Suflet, na zimno smakuje jak czekoladowy, smaczny pudding. Jest doskonały nawet na drugi dzień.

Polecam:)


Składniki:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

250 g ciemnej czekolady (70 % kakao) połamanej na kawałki
25 g niesolonego masła
300 ml mleka
2 łyżki mąki kukurydzianej
3 żółtka
5 białek
100 g drobnego cukru do wypieków

1. Piekarnik nagrzać do 190 C. 50 g czekolady zetrzeć na tarce, na malutkich oczkach. Foremki ( kokilki)  na suflet wysmarować masłem, następnie obsypać we
wnątrz startą czekoladą. W razie konieczności energicznie potrząść  foremkami by czekolada  równomiernie pokrywała ścianki. 

2. 4 łyżki mleka wymieszać w rondelku o grubym dnie  z mąką kukurydzianą, potem dodać resztę mleka i zagotować na małym ogniu by powstała gęstsza, gładka  mikstura. Do budyniu kukurydzianego  dodać połamaną czekoladę i podgrzewać do momentu aż czekolada sie roztopi. Wszystko wymieszać by powstała gładka masa, potem zestawić z ognia na ok 5 min. i następnie dodać żółtka, dokładnie wymieszać.

3. W misce ubić białka dosypując partiami cukier. Gdy powstanie sztywna piana delikatnie przełożyć ją do masy czekoladowej i wymieszać razem  metalową łyżką. Każdą foremkę na suflet napełnić masą do 3/4 wysokości, przetrzeć ściereczką ewentualne zabrudzenia z zewnętrznej strony foremek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 8-12 min.  Z podanej ilości składników powinno wyjść 5-6 smacznych sufletów. Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Piękny ci wyszedł:) Ja zabieram się już jakiś czas za suflet, ale ciągle to oddalam;) Pozdrawiam i zapraszam do siebie: http://offcarobi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja co prawda częściej robię wytrawne suflety, ale takimi na słodko też nie pogardzę :) A Twój wyszedł idealny !

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuje dziewczyny i pozdrawiam :) No i zachecam do zrobienia , bo jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń