wtorek, 25 października 2011

Fish pie


Fish pie jest tradycyjną potrawą brytyjską.
Kilkakrotnie miałam okazję ją jeść,jednak dzisiaj zrobiłam po raz pierwszy samodzielnie.
Okazało się,że fish pie robi się bardzo przyjemnie,nie jest  wcale trudne do przyrządzenia a smakuje wspaniale.


Składniki:

500 g mieszanki ryb "Fish pie mix" lub ryby jakie mamy pod ręką,najlepiej 2-3 rodzaje(u mnie łosoś,dorsz i łupacz)
1 brokuł
600 ml mleka
125 ml słodkiej śmietany
50 g masła
1 -2 pory
50 g mąki
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyzka posiekanej natki pietruszki
2 szczypty gałki muszkatałowej
sól i pieprz do smau

Na ziemniaczaną "kołderkę":

1 kg obranych ziemniaków
25 g masła plus dodatkowo do położenia na wierzch
1 jajko
2-3 łyżki mleka
2 łyżki śmietany
papryka w proszku
sól i pieprz do smaku


Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie,odcedzamy i dokładnie ugniatamy.W lekko posolonej wodzie gotujemy również brokuła,uważamy by się nie rozgotował. Masło rozgrzewamy na patelni,dodajemy pokrojonego w krążki pora,smażymy chwilę do czasu aż zmięknie.Odstawiamy.Pokrojone w dużą kostkę ryby zalewamy mlekiem,przykrywamy i doprowadzamy do zagotowania.Gotujemy ok.5 min.lub do czasu aż będą prawie miękkie.Wyciągamy je łyżką cedzakową,odstawiamy.Zmniejszamy ogień do minimum.Do mleka dolewamy śmietanę z rozrobioną mąką,dodajemy gałkę,natkę pietruszki,koperek oraz pora z masłem,doprowadzamy do zagotowania,cały czas pilnując by sie nie zrobiły grudki.Gotujemy chwilę na malutkim ogniu,gdy sos zgęstnieje ,dodajemy rybę i całość doprawiamy do smaku.Na końcu dodajemy brokuła.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem,wlewamy sos z rybą.Do ziemniaków dodajemy jajko,mleko,śmietanę,dobrze mieszamy,zagniatamy raz jeszcze.Ziemniaczane pure delikatnie układamy partiami na sosie z rybą i brokułem.Potem widelcem rozprowadzamy ziemniaczane pure tak by pokryć całość.Ziemniaki smarujemy roztopionym masłem,posypujemy papryka w proszku.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do czasu aż ziemniaki się zrumienią(pieczemy w 190 stopniach C) 











SMACZNEGO:)

7 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł na rybę.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda niesamowicie, ale z opisu wydaje się być też dość pracochłonne. Natomiast nie powiem - chętnie bym skonsumowała takiego fisz paja

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Może się wydaje pracochłonne,ale w sumie robi sie tego paja bardzo fajnie.Ja dodałam brokuła bo miałam mało ryby,ale można bez brokuła za to z większą ilością ryby,i już odejdzie gotowanie brokuła:)
    Dziękuję za komentarze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie czegoś takiego szukałam na dzisiejszą obiado-kolację! Zrobię na 100%, tylko zamiast brokuła do pora dodam startą, przesmażoną marchewkę. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wlasnie dzis zrobilam, wszystko tak jak w opisie poza tym ze zamiast brokula dodalam groszek... purree nie chce sie zrumienic... piecze sie juz 45minut i nic... jak na razie danie jest w postaci papki...

    OdpowiedzUsuń
  6. Wlasnie dzis zrobilam, wszystko tak jak w opisie poza tym ze zamiast brokula dodalam groszek... purree nie chce sie zrumienic... piecze sie juz 45minut i nic... jak na razie danie jest w postaci papki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zeby to danie było w postaci papki musiałaby pani?pan? rozgotować ryby, warzywa, oraz mieć bardzo wodniste ziemniaki, innej możliwości nie widzę :)

      Usuń