Fish pie jest tradycyjną potrawą brytyjską.
Kilkakrotnie miałam okazję ją jeść,jednak dzisiaj zrobiłam po raz pierwszy samodzielnie.
Okazało się,że fish pie robi się bardzo przyjemnie,nie jest wcale trudne do przyrządzenia a smakuje wspaniale.
Składniki:
500 g mieszanki ryb "Fish pie mix" lub ryby jakie mamy pod ręką,najlepiej 2-3 rodzaje(u mnie łosoś,dorsz i łupacz)
1 brokuł
600 ml mleka
125 ml słodkiej śmietany
50 g masła
1 -2 pory
50 g mąki
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyzka posiekanej natki pietruszki
2 szczypty gałki muszkatałowej
sól i pieprz do smau
Na ziemniaczaną "kołderkę":
1 kg obranych ziemniaków
25 g masła plus dodatkowo do położenia na wierzch
1 jajko
2-3 łyżki mleka
2 łyżki śmietany
papryka w proszku
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie,odcedzamy i dokładnie ugniatamy.W lekko posolonej wodzie gotujemy również brokuła,uważamy by się nie rozgotował. Masło rozgrzewamy na patelni,dodajemy pokrojonego w krążki pora,smażymy chwilę do czasu aż zmięknie.Odstawiamy.Pokrojone w dużą kostkę ryby zalewamy mlekiem,przykrywamy i doprowadzamy do zagotowania.Gotujemy ok.5 min.lub do czasu aż będą prawie miękkie.Wyciągamy je łyżką cedzakową,odstawiamy.Zmniejszamy ogień do minimum.Do mleka dolewamy śmietanę z rozrobioną mąką,dodajemy gałkę,natkę pietruszki,koperek oraz pora z masłem,doprowadzamy do zagotowania,cały czas pilnując by sie nie zrobiły grudki.Gotujemy chwilę na malutkim ogniu,gdy sos zgęstnieje ,dodajemy rybę i całość doprawiamy do smaku.Na końcu dodajemy brokuła.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem,wlewamy sos z rybą.Do ziemniaków dodajemy jajko,mleko,śmietanę,dobrze mieszamy,zagniatamy raz jeszcze.Ziemniaczane pure delikatnie układamy partiami na sosie z rybą i brokułem.Potem widelcem rozprowadzamy ziemniaczane pure tak by pokryć całość.Ziemniaki smarujemy roztopionym masłem,posypujemy papryka w proszku.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do czasu aż ziemniaki się zrumienią(pieczemy w 190 stopniach C)
SMACZNEGO:)
ciekawy pomysł na rybę.
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie, ale z opisu wydaje się być też dość pracochłonne. Natomiast nie powiem - chętnie bym skonsumowała takiego fisz paja
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Może się wydaje pracochłonne,ale w sumie robi sie tego paja bardzo fajnie.Ja dodałam brokuła bo miałam mało ryby,ale można bez brokuła za to z większą ilością ryby,i już odejdzie gotowanie brokuła:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze:)
Właśnie czegoś takiego szukałam na dzisiejszą obiado-kolację! Zrobię na 100%, tylko zamiast brokuła do pora dodam startą, przesmażoną marchewkę. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWlasnie dzis zrobilam, wszystko tak jak w opisie poza tym ze zamiast brokula dodalam groszek... purree nie chce sie zrumienic... piecze sie juz 45minut i nic... jak na razie danie jest w postaci papki...
OdpowiedzUsuńWlasnie dzis zrobilam, wszystko tak jak w opisie poza tym ze zamiast brokula dodalam groszek... purree nie chce sie zrumienic... piecze sie juz 45minut i nic... jak na razie danie jest w postaci papki...
OdpowiedzUsuńZeby to danie było w postaci papki musiałaby pani?pan? rozgotować ryby, warzywa, oraz mieć bardzo wodniste ziemniaki, innej możliwości nie widzę :)
Usuń