Udało mi się upiec pyszne ciasto które nazwałam dyniowym brownie dlatego,że jest czekoladowe,niskie,pyszne i dyniowe.Jedyne,co odróżnia je od brownie to to,że to ciasto jest lekkie jak chmurka a brownie,jak wszystkim wiadomo jest raczej zbite i ciężkie.
Mam jednak nadzieję,iż zgodzicie się ze mną,że nazwa brownie do tego ciasta pasuje:)
Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka plus 4 łyżki cukru
200 ml puree z dyni (użyłam swojego,domowego)
120 g ciemnej ale słodkiej czekolady
4 łyżki mleka
Na polewę:
100 g ciemnej,słodkiej czekolady
3-4 łyżki mleka
prażone migdały do posypania polewy
Czekoladę łamiemy na kawałki,wkładamy do rondelka,wlewamy mleko i na malutkim ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia. Jajka ubijamy z cukrem do białości.Dosypujemy delikatnie mąkę z proszkiem do pieczenia,cały czas mieszamy.Potem na zmianę dodajemy puree z dyni i czekoladę.Gdy caisto uzyska jednolitą konsystencję,przelewamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub mąką.Blaszkę wkladamy do nagrzanego do 180 stopni C. piekarnika i pieczemy przez ok.25-30 min.Upieczone,przestudzone ciasto smarujemy rozpuszczoną z mlekiem czekoladą i posypujemy prażonymi migdałami.Smacznego:)
Ja się zgadzam.
OdpowiedzUsuńBrownie dyniowe wygląda fantastycznie!
Miłej niedzieli.
dyniowe brownie... brzmi smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuń...a wiecie,dzisiaj moje brownie jest tak jakby jeszcze bardziej brownie bo chyba sobie wzięło nazwę do serca i zrobilo się bardziej wilgotne i zwarte-pyszne!
właśnie wczoraj się zastanawiałam nad jakimś ciastem z dynią. koniec końców upiekłam osobno brownie i osobno dynię z oliwą i przyprawami..(((;
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńrobiłam nieco inne dyniowe brownie, ale to połączenie dynii i czekolady jest super :)
OdpowiedzUsuńasieja,Twoje brownie pewnie też wyszło przepyszne:)a dynia pięknie się upiekła:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam za miłe komentarze:)