sobota, 22 października 2011

Sausage roll czyli kiełbaski zapiekane w cieście francuskim


Zostało mi trochę  szpinaku z wczoraj, więc wykorzystałam go do zrobienia tych małych,sympatycznych kiełbasek owiniętych ciastem francuskim.
Angielskie,małe kiełbaski są bardzo smaczne,jednak trzeba wybierać te z wyższej pólki,w przeciwnym razie można czasami po prostu kupić tłuszcz z odrobinką mięsa:)
Wykonanie tej potrawy nie zajmnie sporo czasu,szczególnie jeśli został nam szpinak z dnia poprzedniego:)


Składniki:

1 rolka ciasta francuskiego
3 łyżki puree szpinakowego(szpinak wykonany w taki sam sposób jak do "zielonych kluseczek ufoludka")
6 małych angielskich kiełbasek(takich do ugotowania bądź upieczenia)
białko jajka


Kiełbaski podpiekamy delikatnie na patelni z niewielką ilością oleju.
Rolkę ciasta francuskiego rozkładamy i pokrywamy puree ze szpinaku.Posmarowane ciasto dzielimy na 3 części.Na kazdą część kładziemy jedną kiełbaskę,owijamy ciastem i odcinamy pozostałą część ciasta.



W taki sposób postępujemy z każdą sztuką:)Rulony przecinamy na pół,w sumie uzyskamy 12 mniejszych ruloników które nacinamy na górze w dwóch miejscach.


Każdą część smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni C. piekarnika.Pieczemy do momentu aż ciasto się ladnie zrumieni.Podajemy z barszczykiem czy żurkiem.Smacznego:)


1 komentarz: