czwartek, 30 listopada 2017

Zapiekanka z dyniową kaszą jaglaną oraz wołowiną i papryką





Jesienna, kolorowa, pożywna  i zdrowa. 
Zapiekanka z kaszą  jaglaną , która z dodatkiem pure z dyni... stała się dyniowa,  z wołowiną i papryką ...wspaniały posiłek na jesienne dni.
Jeśli miałabym napisać, co w w tej potrawie jest najważniejsze, zdecydowanie wybieram kasze jaglaną oraz pure z dyni. Samo zdrowie :) ! ...a z dodatkami takimi jak pysznie przyrządzona wołowina oraz kolorowa papryka to już po prostu kulinarna poezja :).    
 Serdecznie polecam :) 


Składniki :

1 czubata szklanka kaszy jaglanej
1/ 2 szklanki pure z dyni

600 g wołowiny pokrojonej w kostkę 
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 kulki jałowca 
szczypta chili
1 łyżeczka papryki w proszku
pieprz
sól
2 łyżki oleju
2 szklanki wody
przyprawa do wołowiny ( u mnie Prymat) 

3 papryki : zielona, czerwona, żółta
1 czerwona cebula 
1 łyżka oleju
łyżeczka suszonego lubczyku

masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego : Forma ceramiczna do zapiekania Ambition Carmen




Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, na rozgrzany olej wrzucić listki laurowe, kulki jałowca oraz pokrojoną wołowinę. Wołowinę zrumienić na złocisty kolor, przełożyć do rondla, wlać wodę, zmniejszyć ogien i dusić do miękkości.  W razie konieczności dolać więcej wody, pod koniec dodać przeciśnięte ząbki czosnku, chili, paprykę, sól, pieprz,


Kaszę jaglaną zalać wodą, opłukać. Przełożyć do garnka, wlać wodę, zagotować, kaszę przecedzić i ponownie wlać wodę,  lekko posolić i ugotować do miękkości. Do cieplej, ugotowanej kaszy jaglanej dodać pure z dyni, wymieszać. Można jeszcze doprawić do smaku odrobina soli, kurkumy  i pieprzu.



Papryki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w paski. Na łyżce gorącego oleju zrumienić pokrojoną w piórka czerwoną cebulę,  dodac pokrojone papryki, smażyć na średnim ogniu do momentu aż lekko zmiękną. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz lubczykiem.

Większe naczynie żaroodporne wysmarować masłem, nałożyć przygotowaną dyniową kasze jaglaną.
Na kaszę nałożyć polowe papryki. Na paprykę nałożyć przygotowaną wołowinę a na wołowinę resztę papryki.





Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C i zapiec . Najlepiej w ceramicznej formie  do zapiekania AMBITION Carmen (mało widocznej na zdjęciu ale do dokładnego obejrzenia TUTAJ   )


Smacznego :) !

#myAmbition
Do końca grudnia w sklepie Dajar czeka na Was :  
 http://durszlak.pl/pliki/1394




7 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bardzo często jadam bo to po prostu lubię.Chodź znam osoby co bardzo mało dziennie jedzą i jakoś żyją.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekanka świetna, robiłam ją w tym tygodniu dwa razy, przy czym za drugim razem poszalałam i zastąpiłam kaszę makaronem - też smaczna! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis - z pewnością któregoś dnia go wykorzystam.
    Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smacznie

    OdpowiedzUsuń