środa, 7 czerwca 2017

Tarta z kurczakiem i porem


Bardzo lubię wykorzystywać pozostałe z obiadu, ugotowane  ziemniaki  do rożnego rodzaju wypieków:)
Tym razem zrobiłam z ich dodatkiem ciasto do tarty, którą wypełniłam farszem z fileta z kurczaka oraz pora. 
Ciasto świetnie pasuje do takiego farszu, ponieważ jest pięknie wypieczone a jednocześnie mięciutkie :)  
Polecam na pyszny obiad lub kolację :) !

Składniki :

3 pojedyncze piersi z kurczaka
2 pory
1 cebula
4 duże ząbki czosnku
1 łyżka suszonego lubczyku
2 łyżki oleju
1/2 szklanki jogurtu greckiego 
sól
pieprz 
duża szczypta kurkumy 

2 jajka
1 szklanka ugniecionych ziemniaków ( użyłam z dnia poprzedniego) 
4 łyżki z czubkiem białej mąki orkiszowej 
sól
pieprz 

masło do wysmarowania formy

mała garść żółtego, startego sera  

Na patelni rozgrzać olej,  na gorący olej wrzucić pokrojoną w piórka cebule oraz pokrojone w krążki pory, zrumienić.


Filety z kurczaka umyć, pozbawić błonek i pokroić w kostkę.  Dodać do cebuli i pora. Wszystko razem smażyć około 5 minut na średnim ogniu.



Następnie dodać przeciśnięte ząbki czosnku, jogurt, lubczyk i kurkumę. Wszystko razem dusić kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zestawić z ognia.


Jajka ubić ze szczyptą soli na gęstą pianę, do ubitych jajek dodac ziemniaki, dokładnie zmiksować, na końcu dodać mąkę, sol i pieprz. dokładnie wymieszać,  Ciasto powinno mieć zwarta ale luźną konsystencję  i  będzie się kleiło do rąk.

Okrągłą formę  do tarty wysmarowań masłem, naoliwionymi dłońmi nałożyć ciasto i równomiernie nim wykleić dno i boki formy.


Na ciasto nalozyc przygotowany farsz i wstawić do piekarnika.


Piec w temperaturze 190 C przez około 40 minut lub do czasu, za boki będą pięknie zrumienione i wypieczone. Pod koniec pieczenia tartę posypać startym, żółtym  serem.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz