poniedziałek, 5 czerwca 2017

Dorsz z groszkiem cukrowym


Bardzo pyszna propozycja na obiad :) 

Składniki :


2 kawałki dorsza ze skórą 
200 g groszku cukrowego
sok z 1 cytryny
sól
pieprz
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki serka kremowego ze szczypiorkiem ( u mnie  serek Philadelphia) 
1 garść posiekanego szczypiorku 

Kawałki dorsza ze skora skropić sokiem z polowy cytryny, natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na około godzinę.

Groszek cukrowy dokładnie opłukać, odcedzić. Ewentualnie poodcinać końcówki.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego , wrzucić groszek cukrowy, skropić sokiem z cytryny, posolić, posypać pieprzem  i chwile smażyć na średnim ogniu. Zestawić z ognia.


Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego, na gorący olej położyć kawałki dorsza, od strony ze skórą.  Lekko zrumienić, odwrócić rybę na drugą strunę, również lekko zrumienić. Dolać sok powstały z ryby  i dusić na małym ogniu około 5 minut.


 Zmniejszyć ogień do bardzo małego.
Na każdy kawałek ryby nalozyc łyżkę serka, i posypać szczypiorkiem. Patelnie przykryć pokrywka. Gdy serek się lekko roztopi pod wpływem ciepła, nałożyć rybę na talerz wraz z groszkiem cukrowym.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz