środa, 31 maja 2017

Sea bass z czosnkowo - szczypiorkowym masłem oraz pestkami granatu

Coś dla wielbicieli ryb :) 
Składniki :

2 sprawione, świeże  ryby sea bass ( labraks ) 
2 łyżki masła
3 malutkie cebulki wiosenne wraz ze szczypiorkami 
3 duże ząbki czosnku 
sol
pieprz
2 garście pestek  granatu
sok z jednej cytryny


Ryby oczyścić, dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem.

Umyty szczypiorek drobno posiekać wraz z cebulkami.

Masło rozetrzeć z przeciśniętymi ząbkami czosnku oraz posiekanym szczypiorkiem. lekko posolić,


Takim maślanym farszem napelnic środek ryb.


Ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce, posypać pestkami granatu  i wstawić do nagrzanego do 190 C piekarnika. Piec przez około 20 - 25 minut, od czasu do czasu polewając wytworzonym podczas pieczenia soku z tłuszczem.


Podac z ulubioną  sałatką   oraz dodatkami : ryżem , kasza kuskus bądź frytkami lub pure z ziemniaków :)
Smacznego :)

1 komentarz: