czwartek, 27 kwietnia 2017

Różowe jajka faszerowane wiosenną pastą

Pyszna i ładnie wyglądająca przystawka z jajek faszerowanych smaczną  pastą z żółtek, szynki oraz rzodkiewki.  Polecam :) 

Składniki :

5-6 jajek

2 duże buraczki czerwone
3 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
50 ml octu
łyżeczka soli
400 ml wody

mały pęczek rzodkiewek
mały pęczek szczypiorku
100 g dobrej jakości szynki
2 łyżki majonezu
1 łyżka ostrego chrzanu ze słoiczka ( najlepiej domowej roboty)
1 łyżka  kwaśniej śmietany
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do dekoracji

Jajka gotujemy na twardo.

Buraczki obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie zalewamy wodą. Dodajemy ocet oraz sól. Buraczki gotujemy na średnim ogniu  przez około 30 minut.  Zdejmujemy z ognia.
Ugotowane jajka wkładamy do  buraczanej marynaty, powinny być całkowicie zakryte, jeśli wody jest zbyt mało, od czasu do czasu je przekładamy na drugą stronę. Jajka powinny leżeć  w zalewie około 30-  40 minut, jeśli chcemy by były bardziej różowe w środku, zostawiamy je w zalewie na dłużej.

Odpowiednio różowe jajka kroimy na pół, wyciągamy żółtka.
Kilka rzodkiewek zostawiamy do dekoracji.

Teraz robimy pastę:

Umyte, osuszone rzodkiewki ścieramy na tarce, na średnich oczkach, To samo robimy z żółtkami oraz szynką. Szczypiorki drobniutko kroimy.  Do startych składników dodajemy majonez,  chrzan, śmietanę oraz szczypiorek. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowaną pastę  nakładamy do połówek jajek, dekorujemy plasterkami rzodkiewek oraz natką pietruszki.

Smacznego :) !











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz