niedziela, 19 marca 2017

Wytrawne babeczki z cukinii i ziemniaków

Bardzo smaczne babeczki z ziemniakami i cukinią, nie przypuszczałam, ze połączenie cukinii z ziemniakami tworzy taki fajny smak:)

Składniki :

400 g ugotowanych, ugniecionych  ziemniaków
2 cukinie
1 mała cebula
5 ząbków czosnku
3 jajka
sol
pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego

Cukinie myjemy, odcinamy grube końcówki, następnie ścieramy na tarce na średnich oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy jak najdrobniej  posiekaną cebule. do zeszklonej cebuli dodajemy stratą cukinie oraz przeciśnięte ząbki czosnku. Dusimy na małym ogniu około 5 minut.



Cukinie dodajemy do ziemniaków, mieszamy by powstała jednolita masa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jajka ubijamy na gęstą piane z odrobiną soli, do ubitej piany dodajemy partiami masę ziemniaczaną z cukinią, delikatnie  mieszamy.



Jednolitą masę nakładamy do silikonowych foremek na babeczki, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 C  przez okolo 20-30 minut.


Babeczki podajemy z sosem jogurtowym bądź śmietaną .
Sa przepyszne :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz