poniedziałek, 9 stycznia 2017

Śmietankowe bezglutenowe gofry kokosowe



Gofry kokosowe są niezwykle delikatne i bardzo smaczne. Olejek śmietankowy świetnie się tutaj spisał bo gofry nie tylko pięknie pachniały ale równie dobrze smakowały. 
Pycha :) ! 


Składniki :

1 szklanka maki bezglutenowej
1 szklanka maki kokosowej
4 jajka
4 łyżki cukru
3 szklanki mleka
szczypta soli
50 ml oleju kokosowego
kilka kropel olejku śmietankowego
plaska łyżeczka bezglutenowego  proszku do pieczenia 



Olej kokosowy podgrzać w rondelku na małym ogniu by się roztopił. 

Jajka ubić z cukrem i szczypta soli na pulchną, bardzo gęstą pianę. Do ubitych jajek dodawać stopniowo  mąkę kokosową oraz mąkę bezglutenową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.



Do masy kokosowo - jajecznej dodać olej, mleko, olejek śmietankowy, Najpierw wymieszać łyżką a potem można jeszcze zmiksować wszystko razem mikserem.  mikserem. Mąka kokosowa wchłania dużą ilość płynu, wiec gdyby ciasto okazało się zbyt geste należy dolać więcej mleka.





Ciasto wlewać na rozgrzaną gofrownicę i piec kilka minut by się zrumieniły i dobrze wypiekły. 



Gofry są przepyszne z bitą śmietaną :)

8 komentarzy:

  1. Dawno nie jadłam gofrów ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ahh, ale bym z chęcią zjadła takiego gofra :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez bym dzisiaj zjadła :D

      Usuń
  3. Anonimowy10/1/17

    piekne gofry :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja lubię takie grubsze gofry. mam u siebie gofrownicę profi z takimi dużymi okienkami. Ale przepis bardzo ciekawy. Czytałam ostatnio podobny, tyle że z mąką gryczaną. Ale tu mi się lepiej komponuje.
    Pozdrawiam ;) i na bank wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja muszę sobie taka gofrownice z prawdziwego zdarzenia kupić bo na tej, którą mam, wychodzą mniej chrupiące gofry, a przepis polecam oczywiscie i czekam na "recenzje" :)

      Usuń