Gofry kokosowe są niezwykle delikatne i bardzo smaczne. Olejek śmietankowy świetnie się tutaj spisał bo gofry nie tylko pięknie pachniały ale równie dobrze smakowały.
Pycha :) !
Składniki :
1 szklanka maki bezglutenowej
1 szklanka maki kokosowej
4 jajka
4 łyżki cukru
3 szklanki mleka
szczypta soli
50 ml oleju kokosowego
kilka kropel olejku śmietankowego
plaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Olej kokosowy podgrzać w rondelku na małym ogniu by się roztopił.
Jajka ubić z cukrem i szczypta soli na pulchną, bardzo gęstą pianę. Do ubitych jajek dodawać stopniowo mąkę kokosową oraz mąkę bezglutenową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Do masy kokosowo - jajecznej dodać olej, mleko, olejek śmietankowy, Najpierw wymieszać łyżką a potem można jeszcze zmiksować wszystko razem mikserem. mikserem. Mąka kokosowa wchłania dużą ilość płynu, wiec gdyby ciasto okazało się zbyt geste należy dolać więcej mleka.
Ciasto wlewać na rozgrzaną gofrownicę i piec kilka minut by się zrumieniły i dobrze wypiekły.
Gofry są przepyszne z bitą śmietaną :)
Dawno nie jadłam gofrów ;P
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAhh, ale bym z chęcią zjadła takiego gofra :D
OdpowiedzUsuńTez bym dzisiaj zjadła :D
Usuńpiekne gofry :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Jakub :)
UsuńJa lubię takie grubsze gofry. mam u siebie gofrownicę profi z takimi dużymi okienkami. Ale przepis bardzo ciekawy. Czytałam ostatnio podobny, tyle że z mąką gryczaną. Ale tu mi się lepiej komponuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;) i na bank wypróbuję ;)
Ja muszę sobie taka gofrownice z prawdziwego zdarzenia kupić bo na tej, którą mam, wychodzą mniej chrupiące gofry, a przepis polecam oczywiscie i czekam na "recenzje" :)
UsuńIle gofrów z tego wychodzi?
OdpowiedzUsuń