poniedziałek, 2 stycznia 2017

Kaczka z winnym sosem żurawinowo - śliwkowym


Bardzo polecam takie połączenie :)! 

Składniki :

2 udka kacze
2 piersi kacze ze skorka  
suszony majeranek
sol i pieprz 

100 g suszonej żurawiny
duża garść suszonej  śliwki 
2 łyżki soku z cytryny 
szczypta suszonej chili
1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
400 ml wody 

Mięso natrzeć solą , pieprzem oraz majerankiem. Najlepiej, gdyby tak przygotowane, przeleżało noc w lodowce.
Na gorącą patelnię nałożyć mięso, najpierw od strony ze skorą . smażyć by się zrumieniło i wytopiło trochę tłuszczu. Przełożyć na druga stronę , smażyć by się zrumieniło. Zmniejszyć ogień, od czasu do czasu przekładać ze strony na stronę. Podczas smażenia  powinno się wytworzyć sporo tłuszczu. Dolać około 3/4 szklanki wody i dusić na małym ogniu przez około 2 godziny lub do czasu aż mięso będzie miękkie.

Żurawinę przepłukać, wlać  400 ml wody , dodać śliwki suszone chili  i gotować na małym ogniu aż zrobi się dość gesty sos. Pod koniec gotowania dolać sok z cytryny oraz czerwone wino, chwile jeszcze gotować, zestawić z ognia.


Sos zmiksować blenderem by był gładki.


Mieso podać z ulubionymi dodatkami ( ziemniaki, kuskus ) polane pysznym i aromatycznym sosem .


Smacznego :)

2 komentarze: