środa, 18 stycznia 2017

Antipasto di arance czyli pyszna przekąska z anchois


Pyszna przekąska :) !
Ten prościutki i pyszniutki pomysł na male co nieco pochodzi z książki  "Znane i nieznane Dania kuchni włoskiej"
Polecam :) 
Składniki :

2 pomarańcze
1 słoiczek filecików anchois
oliwa z oliwek ( ja zrezygnowałam )    
natka pietruszki do ozdoby 

Pomarańcze sparzyć, wyszorować.  Każdą  przekroić na pól. 


Następnie każdą połówkę pokroić na plastry. Plastry rowniez poprzekrawać na pół, ewentualnie pozbawić pestek.


Na każdej polowce ułożyć filecik anchois i skropić oliwą ( ja tego nie robiłam bo moje fileciki były w oleju )


Udekorować natka pietruszki.

 Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Idealna przekąska na wieczór z przyjaciółmi :) Deska przekąsek świetnie nimi urozmaicona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... i na dodatek można przygotować w dosłownie 5 minut :) Pozdrawiam Was dziewczyny :)

      Usuń
  2. Ojej, takie proste, a w życiu bym nie wpadła na przygotowanie takiej przekąski :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie to ja tez bym nie wpadła na taki pomysł :)

      Usuń
  3. Kocham kuchnię włoską ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja byłam we Włoszech kilkanaście lat temu i z jedzenia pamiętacie tylko pizze, ale teraz odkrywam ich kuchnie i podoba mi się coraz bardziej :)

      Usuń