czwartek, 8 grudnia 2016

Rurki z serkiem i pomidorami

.....bo w sumie. to kto powiedział, że rurki muszą być tylko z kremem ?  :) 

Składniki:

Ciasto na rurki :

1 szklanka mąki z ciecierzycy
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka śmietany 18 %
2 łyżki ojeju 
50 - 80 ml ml wody 
pól łyżeczki soli


1 duży serek philadelphia 280 g
4 średniej wielkości pomidory 
sól
pieprz
garść szczypiorku
świeża natka pietruszki

6 metalowych foremek rurek 

Do mąki dodać wszystkie składniki oprócz, mąki pszennej , wymieszać. Potem stopniowo dodawać mąkę pszenną i wyrobić ciasto. Ciasto powinna być miękkie ale elastyczne, i nie powinno kleić się do rąk.


Na dobrze  oprószonej mąką stolnicy, rozwałkować ciasto i pokroić na długie paski. To ciasto nie należy do takich, z którymi się dobrze pracuje, więc może się rwać i kleić.


Rurki smarujemy z zewnątrz  masłem i posypujemy mąką. Owijamy je paskami ciasta i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. Potem zwiększamy tem. do 200 C i podpiekamy rurki na złocisty kolor przez około 5 minut.. Upieczone rurki ściągamy delikatnie z foremek.




Serek przekładamy do miski. Pomidory zalewamy wrzątkiem, ściągamy skórki, kroimy na male kawałeczki. Pomidory łączymy z serkiem, doprawiamy solą , pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem.  Delikatnie nakładamy serek do rurek.


Takie rurki z serkiem i pomidorami to naprawdę oryginalna, zdrowa i pyszna przekąska...a może nawet  śniadanie lub kolacja :)

2 komentarze:

  1. wyglądają pysznie:) chyba sobie zrobię podobne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Ja jeszcze planuje zrobić z samej mąki z ciecierzycy :)

      Usuń