czwartek, 8 grudnia 2016

Mąka z ciecierzycy

Jeśli zdarzy się Wam wysłać męża lub żonę albo dziecko  do sklepu po mąkę z ciecierzycy, a on, ona, ono  przyniesie Wam suchą ciecierzycę...nie rozpaczajcie. Zróbcie sobie swoją osobistą, własną mąkę. 


Składniki :

sucha ciecierzyca

Potrzebne przybory

elektryczny siekacz - rozdrabniacz
blaszka
sitko o bardzo drobnych oczkach

Ciecierzycę wsypujemy na blaszkę , wkładamy do piecyka, najlepiej gdy pieczemy coś tam, coś tam jeszcze :). Trzymamy w dobrze nagrzanym piecyku przez około 10 - 15 minut.


 Wyciągamy z piecyka, czekamy aż całkowicie wystygnie.

Zimną ciecierzycę wsypujemy partiami do rozdrabniacza - siekacza i uruchamiamy maszynę. Moj jest mały więc muszę partiami wsypywać.


Rozdrobnioną ciecierzycę przesiewamy przez sitko i właściwie mąka gotowa :) 


Z 500 g suchej ciecierzycy powinny wyjść 2 szklanki mąki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz