środa, 16 listopada 2016

Zapiekanka ziemniaczana z mozzarellą i zielonym pesto


Taka zapiekanka nie tylko pięknie wygląda, dobrze smakuje ale również jest świetną alternatywą dla kluseczek czy pierogów na piątkowy obiad :)
Można wykorzystać też ziemniaki pozostałe z dnia poprzedniego, jeśli na przykład ugotowaliśmy ich więcej, a dzieciom zachciało się akurat frytek :) 
Pesto z kolendry sprawia, że taki posiłek przypomina nam zielona wiosnę...bo kto powiedział, ze jesienią nie można poczuć się wiosenne ?  :)

Składniki :

Zapiekanka 

700 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków
50 g masła
150 ml ciepłego mleka
2 jajka
50 g startego parmezanu lub podobnego sera
1 kulka mozzarelli (u mnie 125 g) 
125 g twardego sera ( ba przykład żółtego, u mnie  ser Halloumi )
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
bułka tarta i parmezan do posypania całości 

Pesto:

3 garści świeżych listków kolendry (może być rowniez natka pietruszki )
50 g płatków migdałowych, zrumienianych w piekarniku bądz na patelni  
70 g startego sera parmezan (lub podobnego ) 
250 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Naczynie żaroodporne posmarować masłem, posypać bułką tartą. Masło  stopić w rondelku.

Do ziemniaków dodać cieple mleko, masło,parmezan,  zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Wbić jajka, trochę białka zostawić do posmarowania wierzchu. Wszystko dokładnie wymieszać lub jeszcze raz zmiksować. 
Tak przygotowaną masą ziemniaczaną  wylepić naczynie żaroodporne. Cześć ciasta zostawić na wierzch. 
Sery pokroić w kostkę i ułożyć w naszykowanym naczyniu z masą ziemniaczaną


Wierzch przykryć pozostałym ciastem. Pozostałe białko roztrzepać z małą ilością mleka i delikatnie posmarować  pędzelkiem.


Całość posypać bułką  tartą i startym parmezanem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekać przez około 30-40 minut. 



W czasie, gdy zapiekanka siedzi sobie w piekarniku, przygotowujemy pesto. 

Listki kolendry miksujemy z odrobina oliwy, migdały rozdrabniamy .




Do zmiksowanej kolendry dolewany resztę oliwy oraz dodajemy migdały i parmezan. Doprawiamy so smaku solą i pieprzem. Mieszamy, by składniki  się połączyły. Nasze pesto jest gotowe.

Upieczona zapiekankę kroimy i polewamy pesto.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz