poniedziałek, 24 października 2016

Krakersy z siemienia lnianego i sezamu


Dobrze jest czasami wypożyczyć sobie książkę kulinarną, chociażby dla jednego tylko przepisu czy pomysłu :). 
W książce "Kuchnia bez pszenicy" W. Davisa znalazłam taki oto fajny przepis na domowe, zdrowe krakersy. 


Składniki :

1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka ziarenek sezamu
łyżka cebuli w proszku lub 1 mała cebula
1 szklanka startego  żółtego sera 
1 jajko 
2-3 łyżki oliwy z oliwek (lub innej, na przykład oleju kokosowego, oleju rzepakowego, itp )
3-4 łyżki wody
ulubione przyprawy
sól do smaku

Piekarnik nagrzewamy do 180 C.

W misce wymieszać siemię lniane, sezam, ser, cebulę w proszku ( jeśli mamy całą cebulę, zcieramy ja na tarce, na najmniejszych oczkach ).

W małej miseczce roztrzepujemy jajko, oliwę i wodę, wlewamy do miski z siemieniem lnianym i sezamem, dokładnie mieszamy.

Do zrobienia tych krakersów będziemy potrzebować dwóch blaszek, każdą wyścielamy papierem do pieczenia, kładziemy po połowie przygotowanego ciasta, nakrywamy drugim arkuszem papieru i rozwałkowujemy na około 3 mm. Wierzch możemy posypać sola lub przyprawami. Jeśli mamy słony ser, to z soli możemy zrezygnować.



Blaszki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut.
 Po tym czasie wyciągamy z piekarnika, ciasto delikatnie  przekładamy na stolnice lub blat .
Nożem kroimy ciasto na mniejsze kawałki, i układamy ponownie  na blaszce, wstawiamy do piekarnika i zapiekamy na złocisty kolor przez około 10 min.


Takie krakersy to  zdrowa, chrupiącą  przekąska dla każdego.


Świetnie się przechowują, najlepiej w szklanym, szczelnie zamkniętym naczyniu.
Życzę zdrowego smacznego :) !


2 komentarze: