poniedziałek, 6 lipca 2015

Portugalski deser ryżowy


Prosty i smaczny ryżowy deser :)
Bardzo dobry również na zimno :)

Składniki:

1 litr mleka
2 łyżki startej  skorki z cytryny 
100 g ryżu ( najlepszy taki specjalny  "pudding rice" )
70 g cukru
5 jajek
cynamon do dekoracji 

Z podanej ilości mleka odlać 4 łyżki. 
Pozostałe mleko wlać do rondla, dodać skórkę z cytryny i zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać ryż  i cukier. Rondel przykryć pokrywką i gotować przez około 30 minut .



Białka oddzielić od żółtek. Żółtka roztrzepać z pozostałym mlekiem, dodać do gorącego  ryżu, ale nie gotować. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy ryżowej. Wymieszać delikatnie  i 
 przełożyć do miseczek. Posypać cynamonem i cukrem i wstawić na 5 minut do dobrze nagrzanego piekarnika  (180 C ).

Deser jest bardzo smaczny na ciepło jak i na zimno. 




2 komentarze:

  1. Zdecydowanie w moich klimatach, świetny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). My również lubimy takie desery :)

      Usuń