środa, 8 lipca 2015

Miętowa jagnięcina z papryką i ryżem


Składniki:

woreczek ryżu 

kawałek pieczonej jagnięciny
3 papryki: czerwona, zielona, żółta
3 większe cebulki wiosenne razem ze szczypiorkami
3 ząbki czosnku
mała garść świeżej mięty
sól i pieprz do smaku 
suszony lubczyk do smaku

oliwa
woda


Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Mięso kroimy w plasterki.
Umyte cebulki kroimy drobniutko razem ze szczypiorkiem. Umyte papryki kroimy w paski. Na patelni podgrzewamy oliwę, na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulkę, gdy się zrumieni dodajemy paprykę,przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy chwilkę, a potem dolewamy niewielką ilość wody, zmniejszamy ogień.


Dodajemy przyprawy (sól, pieprz, lubczyk.) i pokrojone, upieczone mięso.


                                       
Wszystko razem dusimy na małym ogniu, w miarę potrzeby, dolewamy małą ilość wody. Pod koniec dodajemy drobno posiekaną miętę i smażymy jeszcze ok. 4 minuty.



Podajemy z ryżem. 


3 komentarze:

  1. Miętowa jagnięcina... Mmmmm... tego jeszcze nie jedliśmy! :-) A co do papryki, to warto wiedzieć, że do gotowania i smażenia lepsza jest papryka z 4 brzuszkami. ;-) 'Brzuszki' u dołu papryki informuja nas o tym, jak słodka jest papryka. I tak na przykład papryka z 3 brzuszkami będzie słodsza i daleko lepsza do jedzenia na surowo! ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy9/7/15

      Moje mialy po 4 brzuszki , o ile dobrze pamietam :) Nie wiedzialam, ze ma to takie znaczenie, czlowiek jednak uczy sie cale zycie ;) jesli chodzi o miete, to proponuje wyprobowac bo to dosyc znane i lubiane polaczenie :) Aneta

      Usuń
    2. Z pewnością spróbujemy! Trzeba tylko pojechać po świeżą miętę na wieś, do mamy! ;-)

      Usuń