wtorek, 10 marca 2015

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szparagami




Bardzo, bardzo smaczna zapiekanka z makaronem, który odkryłam całkiem niedawno :) 
Na opakowaniu pisze, że to tradycyjny makaron włoski i rzeczywiście, w smaku bardzo przypomina mi makaron domowy :) 
Makaron Trofie świetnie spisał się w tej zapiekance, w połączeniu z kurczakiem , szparagami, śmietanką i serem smakował wyśmienicie, nawet chyba lepiej niż w rosole, chociaż rosół z tym makaronem tez był przepyszny :)

Składniki :

pól opakowania makaronu Trofie (opakowanie 400 g) 
1 pętko szparagów
1 pojedyncza pierś z kurczaka
mięso z rosołu (można pominąć )  
pół szklanki słodkiej śmietanki
łyżka posiekanego szczypiorku
2 garści startego, żółtego sera 
łyżka startego drobno parmezanu
sól i pieprz do smaku 
masło i bułka tarta do wysmarowania formy 
olej 

Makaron ugotować według zaleceń producenta w osolonej wodzie, odcedzić.


Szparagi umyć, odciąć grube końcówki i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gotującej się wody i gotować przez około 4 min.
Na patelni rozgrzać olej, umytą i osuszoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić na gorący olej, zrumienić.
Mięso z rosołu rozdrobnić lub pokroić.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać bułką tartą.  Wsypać większą część makaronu,


Na makaron nałożyć mięso, na mięso szparagi, na szparagi pozostałą część makaronu. Polać śmietanką, posolić i popieprzyć. Całość posypać serami i na końcu szczypiorkiem.


Naczynie przykryć folią spożywczą , wstawić do piekarnika i zapiekać w 180 C do momentu aż góra się ładnie zrumieni.

Zapiekanka jest bardzo, bardzo smaczna :)

2 komentarze:

  1. ale fajny makaron, pysznie wygląda; pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, makaron jest naprawdę super :)

      Usuń