czwartek, 12 marca 2015

Muffinki limonkowe



Papilotki do tych muffinów kupiłam sobie rok temu, na promocji , tuż po Świętach Wielkanocnych, tak więc czekały cały  rok aby zadebiutować u mnie na blogu :) 
Muffinki wyszły bardzo smaczne, mięciutkie jednak najlepsze są tuż po upieczeniu. To w żadnym razie  nie jest problem bo z podanych składników wyjdzie ich tylko 9, więc znikną bardzo szybko :)

Składniki :

1,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki oleju
2 jajka
sok z polowy limonki 
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1,2 łyżeczki sody do wypieków
szczypta soli
kandyzowana skórka z limonki oraz cytryny
ozdobne papilotki zajączki 

Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, olej, cukier, sok z limonki, sól, wymieszać. Na końcu dolać mleko i zmiksować całość mikserem.  Ciasto przelać do papilotek na muffinki, umieszczonych w blaszce. Świetnie spisuje się do tego łyżka do lodów. Na każde ciasto w papilotkach położyć po kilka kawałeczków kandyzowanej skorki z limonki i cytryny. Blaszkę wstawić  do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec przez około 25 minut lub do czasu aż będą gotowe czyli do tak zwanego suchego patyczka. Przepis na 9 wysokich muffinków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz