czwartek, 19 marca 2015

Rogaliki z powidłami śliwkowymi (szybsza wersja )



Szybkie i bardzo smaczne rogaliki z powidłami śliwkowymi :)
Upieczone z myślą o szkolnej wycieczce starszego dziecka :)

Składniki :

600 g mąki pszennej
2 saszetki drożdży suszonych (14 g)  
3 jajka 
1,5 szklanki ciepłego mleka
4 łyżki cukru 
50 ml oleju 

powidła śliwkowe własnej roboty 

Mąkę wsypać do dużej miski, dodać drożdże, cukier, jajka, mleko. Wyrobić ciasto, podczas wyrabiania dolewać po trochę oleju. Wyrobione ciasto powinno być mięciutkie i sprężyste. Ciasto podsypać mąką i odstawić przykryte ściereczką  do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto podwoi swoja objętość , wtedy zagniatamy je raz jeszcze, dzielimy na 4 części.
Każdą część rozwałkować by powstało kolo, koło przekroić tak by powstały  trójkąty , na każdy trójkąt nałożyć powidła, moje nie  były wystarczająco gęste  więc rozsmarowałam je delikatnie na cieście. Trójkąty zwinąć od szerszej strony do węższej i uformować rogaliki. Rogaliki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia.


Wyrośnięte rogaliki wstawić do piecyka i ustawić temperaturę 170 C.
Pierwsze bieda się piec dłużej, około 35 minut, następne krócej ponieważ piekarnik będzie już dobrze nagrzany.  Rogaliki są gotowe gdy są ładnie zrumienione.
Gotowe wyciągnąć z piecyka i posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Masz rację, idealna przekąska zamiast kupnych batoników. Wyglądają pysznie (:

    OdpowiedzUsuń