czwartek, 19 marca 2015

Lekko zielony łosoś



Szpinak, który przygotowałam do zielonych kluseczek, wykorzystałam również do zrobienia takiego łososia.  Za jednym zamachem dwa pyszne dania :)
Ale był smaczny, mówię  Wam :)

Składniki :

2 filety z łososia (240 g )
200 g świeżego szpinaku 
1 mała cebula
1 płaska łyżka suszonego koperku
sól
pieprz
sok z połowy cytryny 
1 łyżka oleju 
1 łyżka oliwy z oliwek

Szpinak umyć, przełożyć do garnka , zalać wrzątkiem. Odcedzić.
Na patelni rozgrzać olej, cebule drobno pokroić i wrzucić na rozgrzany olej, zrumienić.
Do zrumienionej cebuli dodać szpinak, koperek, posolić i popieprzyć. Dusić na małym ogniu przez około 5 minut. Tak przygotowany szpinak zmiksować blenderem,
Opłukane i osuszone filety włożyć do szklanej miski, natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny. Na końcu łososia nacieramy szpinakiem ( 2 łyżki ) . Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Mój łosoś leżał w lodówce dwa dni.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, na rozgrzana kładziemy filety i smażymy na średnim ogniu z dwóch stron , po 4 minuty z każdej strony ,
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz