niedziela, 29 marca 2015

Chicken Kiev czyli roladki z fileta z pietruszką i masłem



Bardzo popularne w USA czy UK.
Moja wersja bardzo prosta ale tez smaczna :)

Składniki :

4 pojedyncze piersi z kurczaka
2 garści świeżej  natki pietruszki 
1/2 kostki miękkiego  masła  (użyłam z Mlekovity ) 
1 duże jajko
maka i bułka tarta do panierowania
sól i pieprz
olej do smażenia

Natkę  pietruszki bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze, dodać masło, sól  i połączyć by powstała masło pietruszkowe. Na przezroczystej folii spożywczej uformować z masła wałek, folie zwinąć i wstawić masło do lodówki by stwardniało.

Filety rozbić tłuczkiem i natrzeć pieprzem oraz solą.  Gdy masło stwardnieje, wyciągnąć je z folii i pokroić na 4 mniejsze części. Każdą część ułożyć na rozbitym filecie.



Filety zwinąć , pamiętając o schowaniu do środka końcówek. Każdą roladkę obtoczyć najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony by się ładnie zrumieniły. Bardzo ważne, by filety były dobrze zwinięte, w przeciwnym razie masło nam wypłynie. Trzeba tez uważać, by zbyt szybko się nie zrumieniły i przypaliły na zewnątrz  a były surowe w środku. Roladki najlepsze są zaraz po usmażeniu, wtedy po przekrojeniu masełko pięknie się rozlewa :) . Roladki są soczyste i bardzo smaczne.


2 komentarze:

  1. Anonimowy29/3/15

    Uwielbiam to połączenie, też robię podobne ale Twoje mają więcej masła i pietruchy.
    Mniam. Warto dodać trochę otartej skórki z cytryny - nadaje świeżości całości i daje fajny smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzialam tez przepis z dodatkiem soku z cytryny, na pewno zrobie jeszcze na cytrynowo :) Dziekuje i pozdrawiam :)

      Usuń