poniedziałek, 9 lutego 2015

Naleśniki sojowe


Miałam z tymi naleśnikami, a raczej ciastem naleśnikowym, troszkę problemów  na samym początku, ale teraz ciasto chce ze mną współpracować, więc jest ok :)
Naleśniki są bardzo dobre no i zdrowe :)
 Gorąco polecam :)

Składniki :

1 szklanka ugotowanej soi
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka gorącej wody
200 ml mleka
sól kamienna do smaku

Dobrze ugotowaną soję zmiksować z dodatkiem wody by powstała pasta którą można z łatwością przełożyć do miski.


 Do pasty sojowej dodać mleko, jajka, mąkę, wymieszać i podczas mieszania dolewać gorącą wodę, dodać sól.  Powinno powstać gładkie ciasto naleśnikowe o lekko kremowym kolorze.


Na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wlewać chochelką ciasto naleśnikowe, smażyć do momentu aż boki naleśników zaczną odchodzić od brzegów patelni, po tym czasie placki odwrócić  na druga stronę. Naleśniki smażymy do chwili gdy na drugiej stronie również zrobią się rumiane.




Takie naleśniki można podawać praktycznie ze wszystkim na co mamy ochotę, można też je jeść bez żadnych dodatków bo smakują dobrze :).
Wystygnięte i przykryte folią spożywczą możemy przechowywać w lodówce kilka dni, Jeśli nakryjemy jeszcze cieple naleśniki folią  to nam się posklejają. 



Życzę smacznego :) 

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Są naprawdę dobre, no i zdrowe :)

      Usuń
  2. Anonimowy16/2/15

    Wspaniale nalesniki, ciesze sie, ze tutaj trafilam do Ciebie :) Ewa

    OdpowiedzUsuń