Bardzo dobre aczkolwiek trochę egzotyczne połączenie smaków:)
Potrawa prosta, dość szybka do przygotowania no i oczywiście smaczna, doskonała z ryżem.
Polecam:)
Składniki:
400 g mięsa mielonego, wieprzowego
2 łyżki sosu ostrygowego
sól,pieprz
1 łyżeczka mielonej kolędry
zioła prowansalskie
400 ml mleczka kokosowego
2 łyżki przyprawy curry
1 mała puszka kukurydzy
garść płatków migdałowych
Do mięsa mielonego wlać 2 łyżki sosu ostrygowego, dodać kolędrę, zioła, sól i pieprz. Wymieszać by składniki się połączyły. Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w naczyniu żaroodpornym.
Mleczko kokosowe przelać do miski, dodać przyprawę curry, dobrze wymieszać,powinien powstać gęstszy sos. Tak przygotowanym sosem polać kulki mięsne, potem dodać odsączoną kukurydzę z puszki i na końcu płatki migdałowe.
Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika, ustawić tem. 180 C i zapiekać potrawę przez ok 45 min. Potrawa doskonale smakuje z ryżem :)
Pyszny pomysł na obiadek, z mleczkiem kokosowym pulpecików nie robiłam, pewnie pyszne, zawsze na tygodniu azjatyckim w lidlu robię zapas mleczka, więc na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńGosia, polecam:) Warto zrobić, bo robi się szybko i smakuje dobrze:)
OdpowiedzUsuń