środa, 13 lutego 2013

Szare,postne kluseczki


Środa Popielcowa już za chwilkę za nami ale te kluseczki, okraszone na przykład boczkiem,  wcale już  nie będą postne więc można jej jeść przez cały rok:)
Są smaczne:)

Składniki:

1 kg obranych ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
sól do smaku
1 cebula
2 łyżki oleju rzepakowego

Ziemniaki opłukać, jedną część włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości.
W między czasie zetrzeć na tarce, na najmniejszych oczkach, drugą część ziemniaków. Delikatnie odcisnąć z wody.
Ugotowane ziemniaki odcedzić,dobrze ugnieść lub przecisnąć przez praskę.
Połączyć ziemniaki ugotowane ze startymi, dodać mąkę ziemniaczaną,posolić. Wymieszać i zagnieść ciasto. Z ciasta formować czystą dłonią małe kuleczki. 


W dużym garnku zagotować wodę. Na gotującą się wodę wrzucać kluseczki,gotować po wypłynięciu na wierzch przez ok 5 min.Ugotowane wyciągać łyżką cedzakową i przełożyć do miski.


Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w półkrązki cebulę. Smażyć dość długo by była chrupiącą. Taką cebulą okrasić kluseczki. Smacznego:)


6 komentarzy:

  1. Smak mojego dzieciństwa! Cieszę się, że tu trafiłam!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. klasyka gatunku, UWIELBIAM

    OdpowiedzUsuń
  3. ...cudownie wyglądają ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję:)

    Klasyka gatunku -lubię to!

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń