Środa Popielcowa już za chwilkę za nami ale te kluseczki, okraszone na przykład boczkiem, wcale już nie będą postne więc można jej jeść przez cały rok:)
Są smaczne:)
Składniki:
1 kg obranych ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
sól do smaku
1 cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
Ziemniaki opłukać, jedną część włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości.
W między czasie zetrzeć na tarce, na najmniejszych oczkach, drugą część ziemniaków. Delikatnie odcisnąć z wody.
Ugotowane ziemniaki odcedzić,dobrze ugnieść lub przecisnąć przez praskę.
Połączyć ziemniaki ugotowane ze startymi, dodać mąkę ziemniaczaną,posolić. Wymieszać i zagnieść ciasto. Z ciasta formować czystą dłonią małe kuleczki.
W dużym garnku zagotować wodę. Na gotującą się wodę wrzucać kluseczki,gotować po wypłynięciu na wierzch przez ok 5 min.Ugotowane wyciągać łyżką cedzakową i przełożyć do miski.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w półkrązki cebulę. Smażyć dość długo by była chrupiącą. Taką cebulą okrasić kluseczki. Smacznego:)
Smak mojego dzieciństwa! Cieszę się, że tu trafiłam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
klasyka gatunku, UWIELBIAM
OdpowiedzUsuń...cudownie wyglądają ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńKlasyka gatunku -lubię to!
pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuń