poniedziałek, 11 lutego 2013

Kulki mięsne w pysznej,pieczarkowo-paprykowej potrawce


Przepis na tą potrawę mam zapisany w swoim zeszycie z przepisami od kilkunastu lat :)
Robiłam jednak dośc dawno,tym bardziej teraz  smakowało wyśmienicie:)
Z przepisu wyjdzie spory garnek,więc ta potrawa  idealnie nadaje się na spotkanie w większym gronie. 
Polecam:)

Składniki:

1 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego lub drobiowego )
1 jajko
Papryka suszona do smaku

1 kg pieczarek
1 słoik ogórków konserwowych (to te w zalewie octowej)
1 słoik papryki konserwowej 
2 cebule)
1 koncentrat pomidorowy 200 g (użyłam Pudliszki)
1/2 ketchup pikantny 480 g  (użyłam Pudliszki)
świeża lub suszona natka pietruszki
posiekany szczypiorek do dekoracji
sól i pieprz do smaku
2 i pół szklanki wody
oliwa lub olej do smażenia 

Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w paski lub większe kwadraty.
Cebulę pokroic w paski. Paprykę i ogórki również pokroić w paski lub kwadraty.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i pieczarki, podsmażyć. Przełożyć do garnka, dodać pokrojoną paprykę oraz ogórki, zalać wodą ,dolać również zalewę z papryki i ogórków. Na koniec dodać ketchup i koncentrat pomidorowy. Zagotować i doprawić do smaku natką pietruszki,solą i pieprzem.


Mięso wymieszać z jajkiem, przyprawić do smaku sola, pieprzem oraz papryką. Z masy formować małe kulki i smażyć na rozgrzanym oleju. Każda kulka mięsna powinna być ładnie zrumieniona.

Kulki wrzucić do garnka z papryką,ogórkami i pieczarkami. Dusić wszystko razem przez ok 5 min. 
Podawać ciepłe z pieczywem. Smacznego:)




2 komentarze:

  1. Anonimowy11/2/13

    OMG! Ja chcę taką kulke z papryczką,ogórkiem i grzybkem!!! Super się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieki:) Czestuj sie w takim razie :)

    OdpowiedzUsuń