Bardzo smaczne połączenie :)
Składniki:
2 małe,okrągłe kozie serki
płatki chili
1 jajko
bułka tarta
pestki z połowy granatu
2 łyżki sosu żurawinowego
1 opakowanie roszponki
1 łyżka cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyzka octu jabłkowego
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz
olej do smażenia
płatki chili
1 jajko
bułka tarta
pestki z połowy granatu
2 łyżki sosu żurawinowego
1 opakowanie roszponki
1 łyżka cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyzka octu jabłkowego
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz
olej do smażenia
Serek kozi posypujemy chili z dwóch stron. Jajko roztrzepujemy widelcem. Serek kozi obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Odkładamy w zimne miejsce. Pestki granatu wkładamy do rondelka,dosypujemy cukier i wlewamy odrobinę wody. Gotujemy chwilkę by powstał sok ,do soku dodajemy sok z cytryny. Zdejmujemy z rondelka i ocedzamy by oddzielić sok od pestek. Do czystego soku dodajemy żurawinę,mieszamy. Pestki dodajemy do umytej i osuszonej roszponki. Delikatnie mieszamy i polewamy olejem,octem jabłkowym ,solimy i pieprzymy do smaku. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy panierowane serki kozie i smażymy by się zrumieniły z dwóch stron. Podajemy na ciepło razem z sałątką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz