czwartek, 14 lutego 2013

Serek kozi z sosem granatowo-żurawinowym i sałatką z roszponki


Bardzo smaczne połączenie :)

Składniki:

2 małe,okrągłe kozie serki

płatki chili

1 jajko

bułka tarta

pestki z połowy granatu

2 łyżki sosu żurawinowego

1 opakowanie roszponki

1 łyżka cukru

2 łyżki soku z cytryny

1 łyzka octu jabłkowego

2 łyżki oleju rzepakowego

sól i pieprz

olej do smażenia

Serek kozi posypujemy chili z dwóch stron. Jajko roztrzepujemy widelcem. Serek kozi obtaczamy  w jajku a następnie  w bułce tartej.  Odkładamy w zimne miejsce. Pestki granatu wkładamy do rondelka,dosypujemy cukier i wlewamy odrobinę wody. Gotujemy chwilkę by powstał sok ,do soku dodajemy sok z cytryny. Zdejmujemy z rondelka i ocedzamy by oddzielić sok od pestek. Do czystego soku dodajemy żurawinę,mieszamy. Pestki dodajemy do umytej i osuszonej roszponki. Delikatnie mieszamy i polewamy olejem,octem jabłkowym ,solimy i pieprzymy do smaku. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy panierowane serki kozie i smażymy by się zrumieniły z dwóch stron. Podajemy na ciepło razem z sałątką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz