sobota, 16 lutego 2013

Pierogi z farszem ziemniaczano-serowym z dodatkiem cebulki


Czy znajdzie się na Świecie ktoś kto nie lubi pierogów?
Chyba nie:)
A ja dzisiaj zrobiłam dla odmiany z serem kozim:)
Polecam:)


Składniki:

Ciasto:

600 g mąki tortowej
1 duże jajko
250 ml ciepłej wody (nie letniej i nie gorącej)
pół łyżeczki soli

Farsz:

500 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków
1 duża cebula
2 kozie, kremowe serki  (po 125 g )
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia (2 łyżki)

Ziemniaki solimy, pieprzymy i dodajemy serki. Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Zrumienioną cebulę dodajemy do ziemniaków. Wszystko razem dobrze ugniatamy, w razie konieczności doprawiamy farsz solą i pieprzem.


Do miski wsypujemy przesianą makę, robimy wgłębienie, dodajemy sól, jajko, i stopniowo dolewamy ciepłą wodę, cały czas mieszamy łyżką. Ugniatamy ciasto by było jednolite, miękkie i dało się ładnie wałkować.


Z ciasta odkrajamy mniejsze kawałki, rozwałkowujemy każdy kawałek na opruszonym mąką blacie i wykrajamy szklanką lub literatką kółka. Ciasto nie powinno byc zbyt cieńkie by się nie rozerwało podczas nakładania farszu lub gotowania. Pozostałe w misce ciasto przykrywamy lnianą ściereczką.



Każdy krążek delikatnie rozciągamy dłonią, nakładamy łyżeczką przygotowany farsz i dokładnie zlepiamy.
Pierogi układamy na posypanym blacie lub stolnicy (ewentualnie deseczkach do krojenia).
Przykrywamy lnianą ściereczką żeby ciasto się nie wysuszyło.


W garnku zagotowujemy wodę,lekko solimy. Na gotujacą się wodę wrzucamy partiami pierogi i gotujemy od czasu wypłynięcia na wierzch przez ok 5-7 min. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową i polewamy roztopionym masłem żeby się nie posklejały.

Podajemy ze śmietaną lub jogurtem polane masłem z cebulką.
Smacznego:)



3 komentarze:

  1. pyszne pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To są ruskie! Najlepsze pierogi na świecie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuję:)

    No właśnie tak się zastanawiałam,czy nazwać je ruskimi,bo są z kozim serem :)

    OdpowiedzUsuń