sobota, 9 lutego 2013

Lekka i pikantna zapiekanka Walentynkowa


Bardzo smaczna,lekko pikantna,ziemniaczana zapiekanka z chorizo .
Doskonała z lampką czerwonego wina:)

Składniki:

300 g ugotowanych,przestudzonych i dobrze ugniecionych ziemniaków (mogą być z obiadu)
2 duże jajka
1 średniej wielkości cebula
2 małe,surowe kiełbaski chorizo (100 g)
2 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki plus do dekoracji
4 pieczarki
papryka w proszku do smaku
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki drobniutko posiekanego szczypiorku
6 małych,silikonowych foremek na babeczki  i jedna większa (można użyć tylko jednej większej albo tylko 12 malutkich)

Kiełbaski chorizo pokroić w plasterki,cebulę w kosteczkę.Pieczarki oczyścić,umyć i pokroić  w kostkę lub paseczki.Na patelni rozgrzać olej,wrzucić posiekaną cebulę,zeszklić.Do zeszklonej cebuli dodać  pieczarki oraz  chorizo,wszystko razem podsmażyć by kiełbaska się zrumieniła.


Jajka ubić do białości ze szczyptą soli,do ubitych jajek dodawać stopniowo ziemniaki,cały czas ubijać by powstała jednolita masa.Do masy dodać przygotowaną chorizo z pieczarkami i cebulą oraz ketchup. Delikatnie wszystko wymieszać ,doprawić do smaku papryką,sola i pieprzem.Piekarnik ustawić na 180 C. Masę-ciasto przelać do foremek i wstawić do piekarnika.Piec przez ok 20 min lub do czasu aż zapiekanka się ładnie zrumieni.Upieczone delikatnie wyciągnąć z foremek,udekorować ketchupem i posiekanym szczypiorkiem.Doskonała z lampką czerwonego wina.Smacznego:)


6 komentarzy:

  1. wygląda zjawiskowo :) i do tego pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, jaki pyszny pomysł na Walentynkową kolację ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy10/2/13

    Ale fajna zapiekanka-omlet:) Skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie wygląda :) i apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziekuję i polecam:) Jest naprawdę smaczna:)

    OdpowiedzUsuń