Zazwyczaj mięso z rosołu na kaczce wykorzystuję do domowych pasztetów,bigosu lub gulaszy.
Tym razem zrobiłam kotlety.
Polecam:)
Składniki:
400 g mięsa z rosołu (rosół z kaczki- pierś,skrzydełko,grzbiet)
300 g czerstwego chleba
2 białka
2 cebulki wiosenne ze szczypiorkiem
1 malutka cebula (niekoniecznie,jeśli komuś wystarczą szczypiorki)
3 ząbki czosnku
olej rzepakowy
sól,pieprz do smaku
kucharek do smaku
zioła prowansalskie do smaku
bułka tarta
Mięso (bez kosteczek i chrząstek ) rozdrobnić blenderem.Chleb namoczyć w wodzie i mleku,odcisnąć.Mięso połączyć z chlebem,dodać białka (zostały mi z pieczenia ciasteczek) oraz przyprawy,posiekaną cebulkę oraz szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek.Można sobie również doprawić według swojego smaku.Wszystko dokładnie wymieszać. Z powstałej masy odrywać mniejsze kawałki i formować kule jak na kotlety.Każdą kulkę mięsną obtaczać w bułce tartej i kłaść na rozgrzany olej.
Smażyć z obu stron żeby kotlety się łądnie zrumieniły.Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku.
Podawać z ziemniakami i sałatką.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz